Общо показвания

сряда, 3 септември 2014 г.

Реформатори парашутисти


Обявените водачи на листи на Реформаторския блок предизвикаха впечатляваща вълна от недоволство. Срещу близо половината от тях се обявиха не само недоволни местни лидери (затова, че са били пренебрегнати), но и цели организации, както и популярни имена от протестите срещу кабинета „Орешарски”. Това, че на първите места са се подредили лидерите на коалицията, не е изненада. Те вече го направиха по време на евроизборите. Основният извод от този ход бе, че се видя с изместването на бившата еврокомисарка (известна и като Мадам Yes от Брюксел), колко е мимолетна дружбата между взаимноизключващи се политически субекти, събрали се, за да търсят реванш чрез механичен избор на гласове. По-същественото е, че не си взеха поуки от катастрофалния резултат и очевидно са решили да го повторят. Само ще посочим, че Корман Исмаилов от Народна партия „Свобода и достойнство” (НПСД) е успял да осигури в Кърджали и областта не повече от 100 гласа за реформаторите сред етническите турци. (Общият резултат на коалицията е най-висок в областния град - 2,64%, а в останалите селища той е под един процент). Кой знае защо Радан Кънев, Божидар Лукарски, Кунева и компания са решили и сега да го сложат за водач на листа точно в Кърджали. А освен него са поставили и други трима в Разград (Мюйессер Солак), Силистра (Касим Дал), Търговище (Орхан Исмаилов). И трите града са известни като бастиони на ДПС, няма случай за пробив в тях, напротив - движението е увеличавало там депутатското си представителство.
Но вместо да се стремят към прецизиране на листите, реформаторите смаяха симпатизантите си с


водачи парашутисти, чиито назначения дразнят

със съмнението за купуване на мястото. Най-драстичен е случаят с водача на листата в Хасково – Станислав Иванов (от квотата на ДСБ), син на кмета Георги Иванов, разследван за далавери от спецпрокуратурата и ДАНС. Срещу него скочиха не само местните сини организации, но и от Пловдив и други градове. В допълнение ще припомним, че и без натрапени лица партиите от Реформаторския блок успяха да изкарат само 2,8 % от гласовете на избирателите в Хасково и региона на последните избори, което е показателно за тежестта на коалицията.
И на други места има подобни изненади. Например първоначално във Велико Търново пряко волята на местните десебари беше спуснат за водач кметът на Свищов Станислав Благов, който бе шеф на предизборния щаб на противниковата партия „Синьо единство” и близък със скандалния ректор на СА ”Д. А. Ценов” Величко Адамов. Заради гафа и очертаващите се лоши последици в последния миг Благов бе оттеглен и на негово място за водач беше сложен социалният педагог и преподавател в Нов български университет Иван К. Иванов, който е родом от Велико Търново.
На този фон никак не ни изненада фактът, че


Радан Кънев точно като онзи съветски герой Матросов

се хвърли с голи гърди да защитава избраниците с текст в блога си, носещ претенциозното заглавие „Защо листите на Блока предизвикаха медийна буря и кога се кара на дълги светлини” . В него той атакува някакви анонимни политически врагове, които саботирали реформаторите:
„Разбирам този писък - десетилетия те караха на дълги срещу гражданите на България, срещу предприемачите, срещу независимите хора. Сега, като им присветнаха дългите насреща, викат. Не е нужно да викат. Време е да изгасят дългите, когато срещу тях има друга кола”.

Ще подчертаем - надигналото се недоволство заради листите 
идва не от политическите им противници и от широката общественост (която отдавна се е разочаровала от някогашната десница), а от верните избиратели. Но очевидно поради някакво раздвоение на личността 

Кънев решава, че недоволството идва не от своите, а от враговете.


Живеенето в измислен свят си има своето клинично обяснение, но не ни е работа да обясним на кой бряг се намира Кънев, макар че няма да е трудно да го сторим. Ще припомним обаче, че неговият патрон Иван Костов беше премиер четири години, сините имаха свой президент и пълно мнозинство в парламента. Но не направиха нищо, за да възтържествува демокрацията, а точно обратното – върхушката им влезе в колаборация с кукловодите на прехода и затвърди тяхната икономическа власт, за сметка на


сините избиратели, които бяха брутално ограбени

чрез РМД (работническо мениджърската приватизация), която с право бе наречена „разбойническа”.
За да не остане по-назад в простотиите от своя конкурент за поста шеф на реформаторите, лидерът на СДС Божидар Лукарски хвърли бомбастичното твърдение, че Реформаторският блок не бил дясна формация:
„Който си мисли, че Реформаторският блок е десен, е спал през цялото време на преговорите. Той е дясноцентристка формация, която събира както дясно... и прогресивно мислещите центристи”, декларира той...
Тутакси и на него ще му припомним една повратна декларация на Националния съвет на СДС от 2012 г, която не е отменена. В нея се казва буквално следното: 
„Не вярваме в обединението на партийни абревиатури, а в обединението на хората с граждански позиции, цели и идеи. Призоваваме всички съмишленици, обезверени, разочаровани или обидени през годините, да се съберем, защото го дължим на себе си и на България. България има нужда от стабилна, традиционна дясна политическа сила, която на основата на своя натрупан в годините опит да даде нов старт на добрите дни за българската демокрация. Нека отново дадем шанс на всички поколения да сбъднат своите мечти и надежди за достойна и просперираща България, в която всички граждани намират своя път към успеха.”
Ще кажем направо – Лукарски може да не си дава сметка какви щети е нанесъл на СДС с лековатото си изявление, но със сигурност може да твърдим, че с него не дава шанс на десните избиратели. Същото прави и Кънев. 
„Червената кукувица” Кунева, както и останалите лидери, които изведнъж станаха „центристи” няма да коментираме. Но е жалко, когато уж новите лица на десницата се държат като лоши копия на бившите й лидери, които я провалиха и чиито конци продължават да се дърпат от кукловодите на криминалния преход.