Общо показвания

петък, 29 август 2014 г.

Звън на сребърници

Изненадите вдясно станаха всекидневие. По непредсказуемост на изявите си кандидатът за лидер на Реформаторския блок Радан Кънев е на път да достигне безспорния лидер в това отношение - Бойко Борисов. Ще кажем направо - провалилият се пазарлък за листите между реформаторте и партията на "Зелените", гарниран с разкрития за ценоразпис, едва ли ще мотивира не само техните симпатизанти, но и тези, които търсят промяна. А публичното му огласяване е само поредната брънка от нелицеприятни новини за представящите се като „морален стожер” на демокрацията нови лица.
Преди това деморализиращо за избирателите беше да научат, че парите на ДСБ и на нейния вече задкулисен лидер Костов се намират в поставената под надзор КТБ. А лъжите, в които се оплете и продължава да се оплита по този повод политическият милиционер от Драгалевци, със сигурност ще доведат до поредния отлив на гласуващи за тях. Не че не знаем за двойния аршин, практикуван от него – бой по олигарси и кукловоди на прехода, но задкулисно договаряне с тях, предимно за лично облагодетелстване.

По-интересното в случая не са подробностите от скандалите, 

а реакциите на сегашния лидер Радан Кънев и останалите шефове на партии в коалицията. Кънев не само че си призна за парите в КТБ, но и по стар комунистически обичай, за да отклони вниманието от истинския виновник, уволни партийния ковчежник, който съвестно е изпълнявал нареждания отгоре. В случая с исканите от Зелените пари Кънев пак не отрича, а съвсем  откровено заявява, че плащането е задължително. Сякаш няма законов ред, по който става финансирането, а, напротив - фокусира вниманието върху това, което повечето хора си мислят: че има партии, които превръщат изборната кампания в добър бизнес, а лидерите им 

действат за себе си на принципа „ден година храни”

И това се случва преди още да е започнала същинската кампания, след която Кънев и компания се надяват да имат 40 депутати и да държат „златното ключе” за следващото управление. Напразни илюзии. Само ще ги попитаме защо по време на широко рекламираните срещи в провинцията пускат снимки в мрежата и в медите само на себе си на трибуната, а не на „пълната” зала. Отговорът не е сложен – защото ще се види, че освен неколцината стари седесари и журналисти няма никой друг. Е как си представят, че ще имат толкова депутати? Сигурни сме, че ако минат бариерата, което става все по-невероятно, ще се радват така, както се радваха на единия депутат в Европарламента, макар че преди това бяха сигурни, че ще имат четирима.
Изобщо няма да коментираме наглото поведение на Костов, който напоследък се изявява като бъдещ спасител на КТБ и с лека ръка сипе обвинения към държавата. Само ще му кажем, че при капитализма вината е персонална и обвиненията са персонални. Заплахи от рода на „ще ги кажа, ако те (разбирай държавата) не ми върнат милионите (за които първоначално излъгах, че не са милиони, а само пенсията на жена ми)”, издават единствено колко е бесен за това, че се е прецакал, грубо казано. И какво нахалство - настоява държавната намеса да е в промяна на вече установените банкови правила. Това 

на практика означава да се вземат пари от данъкоплатците, за да се върнат милионите на група вложители. 

Всъщност за да получи своето, Костов няма нищо против да бъде бръкнато в джоба на българите...  Само си представете по времето на соца дали бившият преподавател по политикономия би могъл да си позволи да хвърли подобни обвинения срещу държавата. Но със сигурност би унищожил някой дребен чиновник, чеховски герой. Всъщност сегашните заплахи в бъдеще време, отправени от Костов, не са нищо друго освен
опит за шантаж и

готовност за преговори със задкулисието

Той го прави от години. И изобщо да не се изявява като кандидат  за спасител на банки. Известно е, че финансовите пирамиди набраха скорост и разцъфтяха  в зората на демокрацията точно по времето, когато той беше финансов министър в две правителства. И не направи нищо, за да спре надуването на балона на първата банкова криза, която ограби и унищожи спестяванията на българите. А по-късно, по време на неговото премиерстване, с номера РМД (работническо-мениджърски дружества) ги лиши и от работните им места.
От лидерите на Реформаторския блок не може да не ни впечатли мълчанието на Меглена Кунева сред  натрапчивия звън на сребърници вдясно. След като преди седмица плонжира на ГЕРБ, сега тя очаква, че дивотиите на Кънев ще й осигурят възможност скоро да си върне лидерската позиция. И в подходящия момент ще може да поведе реформаторите като чисто и неопетнено лице. Няма как да се случи.  Най-много да снесе някъде поредните кукувичи яйца и да отблъсне нова голяма група избиратели.
Известната от Брюксел Мадам Yes вече даде пример как ще действа, като заяви, че няма нищо общо с онази декларация на реформаторите, отхвърляща лидери на ГЕРБ като евентуални премиер и министри.
Но и това няма да донесе ползи за десницата. Напротив, прогнозите са нерадостни, защото все още не е започнала същинската кампания, а и листите не са окончателно подредени.
Другото, което вече е сигурно, е, че новите лидери на реформаторите се провалиха в очите на обществеността. Те доказаха, че са лоши копия на техните предшественици и не могат да представляват дясномислещите българи.