Общо показвания

сряда, 28 май 2014 г.

Ненужният вот на недоверие


Днешният дебат по вота на недоверие към правителството се очаква да бъде доминиран от резултата на състоялите се избори за евродепутати в неделя. Според опозицията има нова политическа ситуация и кабинетът трябва да подаде оставка. Лидерът на партията мандатоносител още в изборната нощ заяви, че оставка няма да има. Лошият им резултат обаче предполага острадискусия, гарнирана с артистични популистки изцепки. Ще кажем направо - това няма да е в интерес на проблемния енергиен сектор, в който има нужда от спешни, но консенсусни решения. 
Ще припомним, че провал на кворума отложи дебатите по вота на извънредното заседание на парламента в петък (23.05). ГЕРБ изпитаха на свой гръб номера, с който близо година разиграваха мнозинството в парламента. Със сигурност управляващите са се почувствали удовлетворени от малкото възмездие, което изпитаха бившите управляващи. Те, вместо да си затраят, вдигнаха вой до бога, с което само доказаха за пореден път, че популизмът не е нещо, което може да трогне избирателите. На тях отдавна им е дошло до гуша от тези евтини трикове. От друга страна липсата на дебат не бе добър знак и за управляващите. Възможно е да са преценили, че пушилка в пленарната зала два дни преди изборите, би могла да повлияе на вота. Но далеч по-добре би било отговорите да се търсят в пленарната зала. Още повече, че дискусията за енергетиката наистина се нуждае от национален консенсус и вотът е добър повод да се направят първите стъпки в тази посока. Проблемът е в това, че вместо да се тръгне към обща визия за този взривоопасен отрасъл, 

опозицията показа, че играе на къс пас, т.е. прави плитки сметки, които буквално след дни няма да имат значение. 

Или пък разчита на клишета, които са обезценени. "С 19-те човека, които подкрепят правителството, представете си какво управление има България", коментира пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Подобно противопоставяне със сигурност се харесва на твърдите му фенове. Но то от политическа гледна точка не е от полза за тези, които през февруари 1912 бяха принудени да сдадат властта преждевременно. Лошото е, че не е от полза за държавата. И потвърждава онази обидно звучаща теза за "смяната на чипа". В нея има известна ирония и най-вече е нелицеприятна за кукловодите истина за провала на техните инженерингови политически продукти. Показва също защо посткомунистическите им методи доведоха до техния икономически фалит. А това, че те 

търсят реванш със стари и изтъркани схеми само предизвестява близкото изхвърляне от политическата схема. 

Управляващите социалисти не останаха длъжни на популистките нападки следлипсата на кворум в пленарната зала. "Провали се политическият егоизъм и лицемерието на ГЕРБ", каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в кулоарите. Според него дебат преди евровота е щял да бъде излишно политизиран и е нямало да се говори за енергетика. Министърът на отбраната Ангел Найденов беше по-твърд, той определи вота като "абсолютно неуместна инициатива - лишен е от каквато и да е логика": "Тъкмо хората, които са част от причините за това състояние на енергетиката - да внасят искане за вот на недоверие е автогол. Вярно - красив автогол, но автогол", категоричен бе Найденов.
От реакциите на опозицията и управлящите социалисти излиза, че те взаимно се подозират в користност и до голяма степен 

емоционалните внушения са тези които ги мотивират

Това показва неадекватност към изискванията за съвременен тип политика, която се ръководи единствено от разумните решения. Все пак ситуацията не е отчайваща. В БСП и ДПС, като партии с опит и най-вече като управляващи, са наясно, че политическите изхвърляния не могат да движат икономиката, от което имат нужда всички. Не случайно коментара на лидера на движението Лютви Местан бе умерен. Според него разисквания по енергетиката трябва да има, но точно преди избори, това би нарушило парламентарната традиция. Т.е.

вратите за търсене на консенсус, не само по енергийната тема, 

но и по други важни за бъдещето на страната ни въпроси, са отворени. Подобна позиция изрази и министър Стойнев: "Енергетиката се нуждае от консенсус. Готова е енергийната стратегия, готови са бъдещите политики и след изборите ще помоля всяка една политическа сила да обсъдим действия и мерки, именно за тази енергетика, която всички ние искаме да имаме". Той допълни, че е подготвен доклад за състоянието на енергетиката, който да покаже как е била заварена тя от управляващите. 
Новината, че има готовност за консултации не само за енергийния батак, но и за формулиране на консенсусна стратегия за бъдещето на отрасъла, показва, че няма неразрешими въпроси. 
Ще отбележим обаче, че желанието не е достатъчно. Скептицизмът ни идва не само от това, че сме свидетели на елементарни политически трикове, като този с кворума, но и на обяснима само с детинското ниво от романите на Карл Май, променяща се по няколко пъти на ден позиция по един и същи проблем, което прави политическата сила непредвидима. 
Освен това социалистите може да са си мислили, че 

отлагането на вота, ще им донесе дивиденти на изборите, но след, но след нелицеприятния резултат сигурно вече съжаляват, че дебата ще трябва да се състои в тази нова ситуация.

Друга сериозна причина за недоверието ни, например е, че ако се разговаря с представители на реформаторите, то отсреща ще застане Меглена Кунева, която е в дъното на затварянето на два атомни блока, които отвориха пътя за "гьолът" АЕЦ "Белене", където потънаха повече от милиард лева на българските данъкоплатци. Подобна среща би демонстрирала политическа неморалност и със сигурност би била в ущърб на управляващите социалисти, които специално за ядрената енергетика имат друга визия. Очевидно е също, че Кунева би лобирала за приятелския кръг, който щедро я подкрепяше на евроизборите. Това пък би било срещу интересите на държавата, която би искала ВЕИ-тата да не ползват такива преференции, а също така настоява електроразпределителните дружества да си плащат задълженията. 
Възможно е, обаче 

Мадам Yes повече да не е лице на реформаторите,

след като на изборите те самите и показаха, че е нежелана, посочвайки друг за евродепутат. И това да облекчи разговорите.
Излиза, че пренареждането на политическия пъзъл след евроизборите има значение и със сигурност ще е фактор в дискусията. Във всеки случай топката е изцяло в ръцете на управляващите социалисти. От тях зависи до каква степен намеренията на техния министър, (а те са очевидни), ще бъдат осъществени. От ГЕРБ също зависи дали ще приеме подадената ръка или ще продължи с играта на дребно. Видя се по време на тяхното управление, че нищо неправенето в областта на ядрената енергетика и газа не е полезно. А облагодетелстването с онези допълнителни ВЕИ- мощностни само затлачи този проблем. Всъщност бъдещето не само на герберите, но и на управляващите социалисти зависи от верните решения в областта на енергетиката.