Общо показвания

сряда, 14 май 2014 г.

Нови доноси в Брюксел


Свидетели сме на поредния опит за саботиране на държавата чрез изнасяне на енергийните спорове в Брюксел. Ще кажем направо - тези, които го правят, няма да имат полза. Няма да са доволни и кукловодите от фалиралия приятелски кръг, макар вдигналата се пушилка да им дава измамното самочувствие, че имат шанс за реванш. Печелившите ще са други - брюкселските чиновници. Те винаги радостно потриват ръце след всеки донос, защото ще могат да оправдаят заплатите си. Освен това ефектът от кьорфишеците, които ще произведат, ще е удобно прикритие за икономическите зависимости от Русия на няколко големи европейски страни, лъснали покрай кризата в Украйна. Полза ще има и управляващото мнозинство у нас. Ще отбележим само един факт - кабинетът на Пламен Орешарски е първият от доста години насам, в който все още няма промени, макар че е подложен на масиран и разнопосочен натиск.

Такива са най-общите впечатления от новината, че  експерти от енергийния бранш у нас, на електроразпределителните дружества и производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници обсъждат енергийната политика на българското правителство с представители на кабинета на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер. Те търсят подкрепа за  въвеждането на “енергиен борд” у нас като част от катастрофично звучащата инициатива “Да спасим българската енергетика” на катастрофиралия наистина приятелски кръг.
Част от мотивите им са, че трябва да бъдат спасени от санкции трите електроразпределителни и електроснабдителни дружества ЕВН, ЧЕЗ и “Енерго-Про”. Те са заплашени да останат без лицензи за работа у нас заради прихванати плащания към НЕК за близо 350 млн. лв. Същата група участва активно и за спиране на строителството на газопровода “Южен поток”. 

Тук мотивите им са по-различни - държавата ни няма да има полза, а самото строителство ще облагодетелства малцина.

Факт е, че от Европейската комисия вече предупредиха България, че срещу нея може да започне наказателна процедура заради действията на правителството спрямо електроснабдителните дружества. А има и резолюция, гласувана в Европарламента, срещу газовия проект.
В Брюксел протежетата на провалилите се с тинктанковете олигарси ще искат да бъде направена проверка и дали правителството на Пламен Орешарски е предприело някакви действия по препоръчаните от Еврокомисията и Световната банка миналото лято мерки за оздравяване и стабилизиране на енергийния сектор. Според тях секторът е пред фалит и точно затова е наложително у нас да се въведе енергиен борд с ясен план за механизмите за оздравяване на сектори, подкрепен с източници за тяхното финансиране и оценка на ефекта от тяхното прилагане. 

Очевидната цел е с благословията на централата на ЕС да се обсеби бъдещият борд от същите лица и така, дърпащите конците им, да сложат ръка на сектора и се измъкнат от фалита. А на по-дребните риби ще им се осигурят средства чрез присъдружни на борда органи като "обществен омбудсман", "обществен одитор" и т.н. хитър начин за законно облагодетелстване с европейски средства, които всъщност ще бъдат платени от българските данъкоплатци. 

Не трябва да се пропускат и възобновените протести. Манипулаторите на прехода са наясно, че изоставянето на разумния подход при решаването на възникнали спорове от всяко естество, трябва да бъде последван от действия, които могат да предизвикат физическо насилие. Но както регулярните доноси в Брюксел, така и протестите не са нещо, което би притеснило правителството. Опитът, който то има в справянето със шестващото по площадите, (заблудено от носталгия по ранните години на демокрацията), малцинство е достатъчен, за да обезсмисли протестите, когато си поиска, както и го направи с онзи митинг на Орлов мост. 

Опарили се веднъж и най-вече осъзнали в чии маши ги превръщат, малцина от тях ще си причинят ново самопадение, пренебрегвайки разума. 

Управляващите имат самочувствието и на единствените, които през последните пет години са направили нещо за диверсификацията на енергийните доставки; те умело балансират и успяват засега да укротят недоволството на миньорите, които незаслужено бяха пренебрегвани. Само ще припомним как покровителите на ВЕИ сектора безучастно наблюдаваха трагедията в рудник "Ораново". Точно затова реакцията от страна на енергийния министър Драгомир Стойнев на поредното брюкселско полягване на сънуващите власт файтон политици бе бърза и безкомпромисна: “Докато аз съм министър, няма да бъде въведен енергиен борд в България", заяви той и поясни, че искането е от „същите, които като станах министър, ми обясняваха как трябва да разформировам и закрия Българския енергиен холдинг, за да може да се продаде на парче". 

Откровението на министъра е показателно за задкулисните методи на действие на този кръг. Публично парадират с едни тези, но са готови тутакси да ги изоставят, ако се договорят в своя изгода с управляващите. Това разкрива методи, които нямат нищо общо с прокламирания от тях капиталистически морал. Симулирането на ценности, които не притежават, е една от основните характеристики на този съвсем логично фалирал икономически кръг. С тази хватка дълго време бяха заблуждавани и избирателите. За щастие псевдокапитализмът им се провали. А с това се слага началото на края на този мъчителен посткомунистически период, който заслужено вече се определя и като криминален.