Общо показвания

понеделник, 12 май 2014 г.

Безсмисленият парламентарен бойкот



След две седмици великденска ваканция, четири дни в надхитряне и евтини опозиционни номера с един приет закон, депутатите си гласуваха нова предизборна ваканция до 28 май. Ще спестим цената, която трябва да платят данъкоплатците за безсмисления близо месец и половина "труд" на избраниците на народа. Вероятно ГЕРБ имат оправдание за действията си, но няма как да приемем шикалкавенето им, гарнирано след всяко тяхно бламиране на кворума в пленарната зала, с изявления, че управляващото мнозинство не желаело този парламент да работи. Въпросът, а те защо не се регистрират след като са в парламента, оставаше без отговор. Балонът на пустословието допълнително бе раздут в кулоарите с "катастрофични" предупреждения за бавния фалит на държавата и "пожелания" "правителството да изкара още малко време във властта, за да стигне до пълен провал". По този повод ще припомним един виц, разказан преди месец от лидера на ГЕРБ за безсмисления депутатски труд: По време на пленарно заседание депутат получил обаждане от сина си. - Татко, кучето се изака в средата на хола. - Вземи мерки, почисти го, аз съм на заседание много съм зает. След малко телефонът на депутата звъни пак. - Ало, тате, майка и чичо Гошо дойдоха. Аз ги гледам през ключалката, той си сваля панталоните. Ако и той ще ака в хола, няма да го чистя!
Няма да обясняваме в какво се състои самоиронията. И защо опозиционният парламентарен бойкот не е добро решение. Но също ще предупредим, че колкото по-дълго продължава играта на котка и мишка, толкова по трудно ще се стигне до лелеяните от бившите управляващи предсрочни избори. А това неизбежно поставя въпроса дали наистина те работят за тяхното насрочване.

Ако герберите наистина търсеха бърз реванш

каквото впечатление оставят в обществото, досега трябваше да разберат, че начина по който искат да го постигнат е напълно погрешен и работещ единствено срещу тях. Няма нищо по-обезкуражаващо за избирателите от саботирането на заседанията на парламента; и когато все пак се събере кворум да се прилага изтърканата хватка на протакане с безсмислени изказвания по параграфи, които е можело да бъдат дискутирани и решени още в комисиите по подготовка на законите. А "нови трикове" като искане за проверка на кворума с пълномощно показват, че развитието на лидерите на ГЕРБ е спряло във времето, когато са чели романите на Карл Май. Няма да направим откритие, че това най-вероятно е било подобаващо оценено от кукловодите на прехода. Но ще припомним, че 

инженеринговото моделиране е познато от древността. 

То е описано от Виктор Юго в романа "Човекът, който се смее". Днешните манипулатори на прехода не е нужно да използват чудовищните методи на физическо моделиране от миналото, техните хватки са префинени и засягат единствено възможностите на разума. А и за масите, държани в безпросветност, е добре дошло да имат подобни политици. Да се отнеме умението да се разбира живота и да ни се натрапва изгоден за дърпащите конците паралелен свят, е едно от очевидните постижения на посттоталитаризма; не малка част от българите имаха възможност да разберат какво означава това на практика, преди да се разбунтуват и свалят преждевременно от власт лъжепророците през февруари месец 2012 г. 

Вижда се и краят на менторите фалирали олигарси

Не е трудно да се поиска вот на недоверие към заместник председател на парламента, а дебатите по този повод при ясен предизвестен резултат да се проточат повече от три часа. Подобна губене на време вероятно радва организаторите. Но не и данъкоплатците, които нямат нужда от политици, които превръщат парите им в безплодната смокиня, ако използваме образа от библейската притча. А това, че бившите управляващи не променят все още политическото си поведение остава за тяхна сметка. Мантрите за успехите им с магистрален привкус и обвиненията кой бил виновен за енергийната зависимост звучат изтъркано. Най-малкото защото не те са извадили от джоба си парите за автомагистралите, за "Дунав мост" или за спортната зала, в която обичат да правят показните показните политически сбирки; а за онзи гьол от  АЕЦ "Белене" и досега нямат разумно обяснение, защо са продължили да наливат пари в него. 

Но ние имаме - те са премененото в син цвят дясно менте, настанено от кукловодите за заблуда на избирателите. 

Както се видя обаче те подобаващо оцениха не само (меко казано) недостатъчния интелектуален капацитет на управлението им, но и фалшивата дясна обвивка. 
Може ли да се приеме за нормален циркът с поисканата поименна проверка с пълномощно представено от депутат и подписана от друг депутат на ГЕРБ, вместо това да стане както го изисква правилника - от трибуната на пленарната зала. И това, че управляващите им се подиграха като обявиха подписа за фалшив също е показателно. Ясно е, че след такива изяви, избирателите не могат да очакват нищо добро от тези, които ги организират. И със сигурност ще направят възможното, за да държат ГЕРБ далеч от властта, най-малкото

заради бремето на "постната пица".

Тази пица най-ясно си личи от неадекватните обвинения, които се хвърлят към управляващите. Ето как изглеждат те - първо се обявява, че ще внесат вот на недоверие на правителството „заради проваленият проект „Южен поток”, за това, че "излъгаха обществото референдума за „Белене”, че фалират "основните  енергийни компании и предизборно задържат цената на тока". След това вотът се спира по "технически причини". 
Истината е повече от прозрачна: "обвиненията" изцяло визират управлението на ГЕРБ. Известно е кой ошашави избирателите си с многократното променяната позиция за АЕЦ "Белене" и кой шикалкавеше за "Южен поток". Все пак за да не бъдем голословни, трябва да отбележим, че основната вина е в онзи фалирал приятелски кръг, който днес заслужено е блокиран. Не случайно вниманието на обществеността през последната година бе фокусирано в разкритията за техните машинации ощетили данъкоплатците с милиони. Това няма как да бъде скрито. И избирателите ще направят всичко възможно, за да ги държат далеч от властта.