Общо показвания

сряда, 6 ноември 2013 г.

Скандали в "новата" десница

В създадения преди месеци от изпаднали извън борда на парламента партийки Реформаторски блок се появиха пробойни. Зелените обявиха вчера, че прекратяват отношенията по съставяне на коалиция. Причината според тях е, че са в различни формации в Европарламента и затова ще се явят отделно на изборите за евродепутати напролет. Преди това, в събота, техният Национален съвет беше гласувал за напускане на коалицията. Негови представители се оплакаха, че различията по места с другите партии от блока са такива, че се води война и нямало нагласи да се променят. В момента скандалът се потулва с мъгляви обяснения за преувеличеност на противоречията между тях и за възможно сближаване на техните програми. Но суматохата няма как да прикрие извода за безпринципно и механично събиране на лидери, обсебени от единственото желание за осигуряване на топли места само за тях в следващия парламент и по възможност сядане на масата на победителите. Това е жизненоважно и за тези, които им бабуват – фалиралите кукловоди. Проблемът им е, че
с разкриването на връзките с този олигархичен кръг


тези формации са обречени на провал. Видя се, че двата митинга в подкрепа на протестиращите студенти, които реформаторите организираха, не можаха да съберат повече от стотина привърженици. А това е истинско падение, ако си припомним многохилядните митинги на някогашния СДС на площада пред храма „ Св. Александър Невски“. На втория митинг се случи и нещо по-лошо – студенти демонстративно обявиха по един от мегафоните, че не желаят да ги свързват с тях, с което на практика изгониха реформаторите от протестите. Разбира се, опитите им да яхнат студентите не спират. Но фактът, че получиха този шамар, е показателен. Най-вероятно това е и една от причините Зелените да започнат дистанциране. Желанието да се озовеш сред бъдещите победители е голямо и никой не иска да си създава негативи още преди да е започнала предизборната кампания.
Няма сега да се спираме и на другата проблемна партия, която се свързва с външни ислямистки кръгове. Също така все още никой не дава смислено обяснение защо лидерите на отделните партии предпочитат самостоятелните изяви вместо общите позиции. Тези претупвани засега детайли са всъщност бъдещи непреодолими прегради за разбирателство и единство. Няма да припомняме как плачевно свърши Синята коалиция и колко бързо се разпадна съюзът между партиите на двама бивши сини лидери (Иван Костов и Надежда Нейнски) на последните парламентарни избори. Сега тези лидери стоят в сянка, но е сигурно, че точно за евроизборите настоящата евродепутатка ще иска да бъде водач на общата листа.

И тогава ще изплуват много скрити амбиции


Например отсега е сигурно, че кандидатурата на Нейнски ще бъде оспорена от друга лидерка - Меглена Кунева, бивша еврокомисарка и неуспяла кандидат-президентка.
По темата за евроизборите не можем да подминем и стремежа на новата лидерка на НДСВ Антония Първанова да се нареди сред реформаторите. Само преди няколко месеца Радан Кънев, председател на Костовата партия, твърдеше, че не вижда готовност НДСВ да бъде част от техния блок. Но с избирането на Първанова за лидер ситуацията се е променила. Стоящият в сянка Командир едва ли ще пропусне възможността да изправи Първанова срещу Нейнски като кандидатки за общата листа за следващия парламент. Новата лидерка на НДСВ не крие, че се надява с влизането при реформаторите да възстанови изгубените позиции на партията. Проблемът е, че

Първанова отсега обяви ГЕРБ сред бъдещите партньори


Безпардонното, но характерно за нея изявление може да е тайна мечта и на останалите десни лидери, но то със сигурност ще бъде посрещнато на нож. От това изявление се разбира и друго – че мястото на НДСВ вече е предопределено при реформаторите от кукловодите. А повратливостта на Първанова и подкрепата, която има от тях, не предвещават нищо добро за другите десни формации. От тях най-ощетена ще бъде Кунева. С влизането на НДСВ в блока нейната партия „България на гражданите“ може и да се разпадне. Тя е съставена предимно от ренегати, напуснали царската партия. Тези, които дърпат конците, имат

отчайваща нужда от нов лидер вдясно


след като Кунева се провали, а президентът Росен Плевнелиев (когото те смятаха да назначат за неформален лидер) започна главоломно да губи рейтинг. Първанова е тази, която, без да й мигне окото, ще прибере бегълците обратно в НДСВ. Нейната безцеремонност се видя за пореден път при избора й за председател на партията. Не случайно след това НДСВ беше напусната от няколко емблематични фигури.
И тъй като наближават евроизбори, е хубаво да се спомене новината отпреди седмица, че Либералният интернационал е изключил партията от редиците си на 19 октомври тази година. Причината била, че в продължение на две години НДСВ не е плащала членски внос и дължи 14 000 паунда (42 000 лв.). Санкцията е наложена на заседание на Изпълнителната комисия в Гватемала. Според публикации един от вицепрезидентите на световната организация е обяснил, че "след като партията няма финансови възможности и на два поредни избора не може да влезе в българския парламент, това означава, че тя не е жива".
Както се казва в такива случаи,

адът вдясно предстои


А надвисналата сянка на ГЕРБ над реформаторите, чийто проводник се очертава да бъде Първанова, предполага допълнителни емоции там.
Има и една друга история от близкото политическо минало. Това са кметските избори през 2007 г. в София, когато Първанова обещаваше да прецака кандидат-кмета на ГЕРБ. Очакваната прегръдка днес между реформатори и гербери може само да потвърди една зле прикрита безпринципност.
Затова малки скандали като този

с уж мнимото напускане на коалицията от Зелените


не бива да ни учудват. Напротив, очаква се и други партии тихо да се измъкнат от тази група на подставени лидери. Най-вече заради лъсналите зависимости с фалиралия кръг, които карат протестиращите панически да бягат от опитите им да бъдат припознати с тях.
Първоначално се смяташе, че евроизборите няма да бъдат поле за дрязги сред изпадналата в трудно положение десница. Но очертаните отсега фронтове показват друго – крехкото единство вече е поставено под съмнение. И прегрупиранията, които панически правят кукловодите, са обречени на неуспех. Защото вкарването на не по-малко изхабени играчи, като новата лидерка на НДСВ, показва колко безпомощни са те в опитите за реванш.