Общо показвания

сряда, 22 май 2013 г.

Парламент на надеждата, или...


След близо три месеца принудително прекъсване, новият български парламент е конституиран и започна работа вчера. Четиридесет и второто народно събрание ще има нелеката задача да помогне със законови мерки на българските граждани да излязат от кризата. Но за да се случи това е необходимо да бъде върнато доверието към парламентаризма, пропиляно от бившите управляващи и сателитните им „независими” депутати по време на предишния мандат. За съжаление още през първия ден се оказа, че нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Дори празник като този на светците Константин и Елена, взели преди две хилядолетия мъдрото решение да спрат гоненията срещу християните и заради това канонизирани от православния свят, не стресна тези, които бяха решили да помрачат празничния ден. Напускането на пленарната зала и саботирането на кворума от страната на ГЕРБ са сигурен знак, че те няма да бъдат конструктивна опозиция. А намерението им да поискат мандат за съставяне на правителство подсказва, че

не са си взели  поука от уличните протести

Вярно е, че няма пречки да се възползват от конституционното си право да получат първата възможност да съставят кабинет. Но при сегашното разположение на силите в пленарната зала, крахът им е неизбежен. А това, че те ще го правят заради избирателите, звучи лицемерно, защото ако мислеха за тях, нямаше нужда да се крият три дни след изборите, преди да се явят пред тях и признаят, че отново няма да имат мнозинство за съставяне на свое правителство и което е по-лошо - този път, вместо да имат правителство на малцинството, ще се наложи да са в глуха опозиция. Но най-безотговорно е поведението пред онези притиснати до стената български граждани, които имат нужда от спешни законодателни мерки, за да им се помогне да упражнят

правото на труд, от което са лишени, заради бездействието на същите

които днес се готвят да са опозиция. В случая най-доброто, което биха могли да направят, е да се откажат от мандата и дадат шанса на останалите три партии да съставят бързо кабинет, който да предприеме онези вече обявени спешни мерки за най-нуждаещите се.
По този повод не може да не се учудваме и от бавенето на топката от страна на държавния глава. Цели два дни след започването на работа на новото народно събрание той ще организира консултации с парламентарните групи, след което по думите му нямало да бави връчването на мандата. Излишна или преднамерена мудност. Ясно е, че ГЕРБ се кани да сезира Конституционният съд да се произнесе за валидността на изборите. Истината е, че няма време за губене.
Има и още нещо. Очаква се правителството да е експертно, но политическата отговорност ще се носи от социалистите. Другите две партии (ДПС и Атака), които ще го подкрепят казаха, че ще помагат, но преди всичко ще бъдат коректив. Дистанцията, която отсега проявяват показва, че няма да е лесно управлението, но пък от друга страна – колкото по прозрачно се вземат решенията, толкова по-добре за всички. Не би било лошо

бившите управляващи да не бъдат пренебрегвани.

Дори само защото имат 97 народни представители, или повече от 1 милион избиратели. Освен това не може бъдещите управници да не вземат предвид, че почти половината от имащите право на глас не го упражниха. А една четвърт от явилите се пред урните не са представени в Народното събрание, защото дадоха предпочитанията си на малки партии.
Необходим е бърз напредък в сферата на доходите. Но той не може да стане просто ей така – с магическа пръчка. Не случайно от Атака на този етап биха отбой за минимална заплата 1000 лв и свиха претенциите си наполовина. Социалистите пък май са се отказали от строителството на АЕЦ „Белене”, защото вече твърдят, че ще правят нов икономически анали за централата и ако се потвърди, че тя вече не е изгодна, ще се откажат.
Една от първите мерки на новия парламент ще е да се

намали най-малко наполовина държавната субсидия за партиите.

Според едно от готвените проектопредложения за обсъждане е, вместо досегашните 12 лв. за бюлетина, партийните централи да получават само 6 лв. за глас. Парите, които сега пълнят техните каси, ще бъдат пренасочени за социални дейности, здравеопазване или вдигане на заплати. Без да се ангажира с конкретни цифри, зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов (чието име се спряга за нов председател на парламента) съобщи преди дни, че социалистите имат такива намерения и ще поставят темата веднага след като НС започне работа. Очаква се ГЕРБ да подкрепи тази инициатива.  Ще отбележим само, че  всяка година към партийните каси от бюджета на държавата се превеждат около 50 млн. лв. Според закона за политическите партии субсидията се дава и на партиите, които не са в парламента, но са събрали над 1% от гласовете на изборите. В момента те са 6 на брой.
Друга промяна, която се готви е

 подпомагане на най-засегнатите общини,

чрез децентрализация и спешни икономически мерки. Според плана кметовете няма да се делят на малки и големи, като пътят на парите ще стига директно до най-малките места. Така и по-малките кметове ще разполагат с бюджет и възможност да развиват публично-частни инвестиции. Една от мерките ще включва забрани на кметовете недостигът на бюджетите им от данъци да се компенсира с глоби и санкции, но за сметка на това ще бъдат стимулирани чрез така наречената "икономическа логистика за общините".
Почти е сигурно, че

 депутатски заплати да продължат да бъдат замразени

От законите останали от миналия парламент, най-вероятно бързо ще бъдат обсъдени четирите, свързани с националната сигурност.
Една от опасностите пред новия парламент е да не се стигне до търсене на всяка цена на популистки мерки и заиграване с тях от парламентарната трибуна. Ухажването на улицата с цената на празнословие и замеряне с кал ще е най лошият старт новото народно събрание. Няма да припомняме само по време на миналия парламент колко време се загуби. Днес управляващи и бъдещата опозиция имат шанс да потърсят общи допирни точки. Без участието на „калинки” в тях. Спекулациите с данък богатство и данъчен рай за бедните също нямат място.
Надяваме се, че на едните и на другите им е ясно, че

взаимните обвинения не бива да бъдат техен приоритет.

Има си прокуратура, добре би било да я оставят да си свърши работата и тези, които се окажат виновни, да изтърпят последствията.

Отговорността към българските граждани трябва да е единственото, което да движи всичко, което предприемат народните избраници. Затова няма нужда от този проучвателен мандат за съставяне на правителство, няма нужда и от опити за предизвикване на нови избори. В началото на заседанието известният актьор Стефан Данаилов, който се оказа най-възрастният народен представител заяви: “Казват, че най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли. Вярвам, че именно

мъдростта на народа ни ще ни помогне да обединим мислите

си в името на възраждането на неговото заслужено самочувствие.
В тази сграда в трудни и добри времена българските народни избраници неведнъж са показвали, че съдбата на България е била водеща в техните решения. Трудното раждане на този парламент показва, че сме занемарили много от принципите на така жадуваната демокрация и вече не можем да отлагаме лечението”.
В случая обаче единението на нацията в условия на криза, чийто показател за бързите действия, е най-важно в този момент. Социалистите, които се канят да съставят правителство, също са в дълг, защото те загубиха изборите. Вече се чуват искания вътре в БСП за търсене на отговорност. Това ще е груба грешка, особено при несигурната подкрепа на две взаимоизключващи се партии. Нека всички да излязат от опиянението на изборната еуфория и да не се държат като във вица за Чапай, който като заспива нарежда на Петка:
- Такаа, ако поискам нощес да пия, събуди ме.
Петка:
- А как да разбера, че ти се пие?
- Ти само ме събуди.
Проблемът на бъдещите управляващи и на бъдещата опозиция не в събуждането, а в липсата на ресурс за шикалкавене. Така че се вижда краят на едно продължило с десетилетия пиянство. А бъдещето зависи от всички.