Общо показвания

вторник, 7 май 2013 г.

За посланиците и миналото

Добре е, че премиерът иска всички документи на бившата ДС да станат явни и гражданите да могат да прочетат всеки какво е творил в онези времена. 
Тогава продължаващите му твърдения, че темата за бившите тайни служби е „чалгата на прехода“, сами ще се опровергаят. Изобщо не се съмняваме, че ще стане ясно дали има разлика между обикновените доносници и тези, които са работили за сигурността държавата. 
Ще го посъветваме обаче да не бърза да реабилитира онези посланици, които бяха върнати заради връзките с тоталитарната репресивна машина. И ще цитираме по този повод думите на пастор Йоахим Гаук, бивш шеф на службата за съхраняване и обнародване на архива на Щази, днес президент на Германия. В София през 2006 г. той каза следното: 
„...имаше възможност законът да предотврати отварянето на досиетата, да ги блокира с юридически прийоми. Имаше възможност да ни кажат, че този закон противоречи на европейското законодателство. Можеше Конституционният съд да го блокира, но така или иначе това не стана поради волята на германските политици. Този акт позволи на източногерманците да си възвърнат доверието към своите държавни институции.”