Общо показвания

четвъртък, 27 декември 2012 г.

Ключът към помирението



На редица документи за репресирани лица, които сега стават публични от комисията по досиетата, има надпис „ЗН” – „ЗАВРЪЩАНЕТО НЕЖЕЛАТЕЛНО”. Това означава, че дамгосаните не е трябвало да се връщат било от лагерите, било от затворите в цивилния живот живи.
Затова към всяка поправка към Закона за гражданската реабилитация на репресираните лица трябва да се отнасяме с подобаващо внимание. Според едно от тях, което се отнася до лица, свързани с възродителния процес, към чл.9, т.23 от закона за репресираните, да бъде добавено "детските учителки, които са завършили редовно педагогическото си образование и които са били

заставяни да работят на строителни обекти

в системата на чистотата или в селското стопанство, да получават допълнително 5% от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст".
В друга поправка от закона се предлага в него да бъдат включени лица, които са пострадали от огнестрелни рани по време на мирните протести по време на Колективизацията през 1947 г. и принудителната смяна на имената през 1972, 1974 и 1985 г. Реабилитацията на тези хора не е възможна въз основа на основанията в сега действащия закон, защото срещу тях не е имало нито произнесена присъда, нито са били лишавани от свобода или интернирани. Но има достатъчно доказателства за тези престъпления.
Веднага ще кажем, че целта на допълненията към закона не е материална, това винаги може да се оспорва в условията на криза, целта е да бъде направено официално признание на факта на

репресия от страна на комунистическия режим

Тя е извършена по политически или други идеологически съображения и е несъвместима с принципите и ценностите на свободното и демократично общество. Хората са протестирали за свои исконни права, те са били грубо потъпкани с използването на сила, като пострадалите не са имали никаква възможност да получат защита по съдебен или какъвто и да било ред.
Тука ще отбележим, че в началото на годината в специална декларация депутатите осъдиха възродителния процес. Това дава достатъчно основания да се направят съответните допълнения, за да може всички пропуски по закона за гражданската и политическата реабилитация да бъдат поправени.
Затова в заключение ще кажем, че помирението по отношение на миналото ни е ключов елемент за бъдещето на демократичното общество. Но то може да бъде постигнато не чрез мълчание и забравяне, а чрез памет, изразяваща се в  политическата и гражданска реабилитация на репресираните лица. Само тогава ще стане истинското завръщане на тези страдалци, които не са подозирали, че тяхната съдба е била предварително решена с малка отметка на придружаващите ги документи.