Общо показвания

четвъртък, 13 декември 2012 г.

Афера за 300 млн. в АЕЦ „Белене”


Всяка седмица лъсва нова гигантска далавера по време на заседанията на парламентарната комисия, разследваща проекта АЕЦ „Белене”. Нови 300 милиона лева отпуснати от държавния бюджет през 2008 г за създаване на българо-германско дружество, което да построи атомната централа, шокираха и скараха депутати и представители на бившите управляващи в енергийния сектор миналата седмица. Парите мистериозно се изпарили. На предишното заседание пък те разнищваха как са изчезнали други 90 милиона евро при продажбата на старото оборудване.
Поредната афера, показваща нагледно

как потъват парите на българските данъкоплатци

бе представена в доклад на Държавната финансова инспекция. В него се посочва, че парите от 300 млн. лв. отпуснати за създаването на съвместно дружество с RWE за строежа на АЕЦ Белене, са изхарчени, въпреки че дружеството не е създадено. Парите са отпуснати с правителствено решение за увеличаване на капитала на Българския енергиен холдинг (БЕХ), след което е трябвало да се преведат на НЕК. Средставата са били предназначени за покриване на  51% от дела на НЕК в съвместното сътрудничество с RWE, с които да се поемат първите разходи на това дружество.
Ще припомним също, че веднага след заседанието на тогаващното правителство от пресслужбата му разпространиха гордо съобщение: "Решението ще е знак към кредитните институции за ангажираността на правителството към проекта, което ще улесни възможностите за привличане на заемен капитал и ще ускори финансовото приключване на проекта".
Не можем да пропуснем и едни други пари, които и досега се изплащат. Това

е синдикирания заем от 250 млн. евро отпуснат на НЕК

от френската БНП-Париба, която е и консултираща банка по структуриране на цялото финансиране. Основна част от този заем е похарчена за плащане на руската компания, участваща в произвеждане и доставка на оборудването.
В извода за потъналите 300 млн. лв. , който прави АДФИ е записано че целевите средства са изразходвани от страна на НЕК  преди да е създадено смесено дружество със стратегически инвеститор като са извършени други плащания, различни от предвидените. А след като няма дружество, за което са предназначени средствата, това означава, че не е постигната целта, заложена в министерското постановлание от 2008 г. Т.е. извършено е грубо нарушение, което не е било констатирано с последващ оперативен контрол. Всъщност

нито съвместна компания е учредена, нито парите са налични.

По време на дискусията в парламента, тогаващният изпълнителен директор на НЕК, както и енергийният министър по онова време не си спомниха точно какво е записано в протоколите през 2008-2009 г. Това ще се припомня по време на закритото заседание тази седмица. Това само засилва подозренията, че още със започването на проекта, провеждането на процедурата по Закона за обществените поръчки за цялостното изграждане, изчистването на площадката, продажбата на старото оборудване, което е било на площадката на АЕЦ „Белене”

представлява една огромна схема за източване на средства.

Това е и една от основните причини да бъдат отблъснати всички големи инвеститори като RWE, „Електрабел”, както и онези могъщи концерни, които биха искали да влязат в проекта „Белене”. Порочните схеми, които докараха на страната ни лош имидж, обаче изобщо не трогват участниците в тях, както се вижда от публичните дискусии, предавани по националното радио. Но намесването в тях на политици и партии съвсем нагледно показва защо преходът се определя като криминален и защо има Октопод, който основно се облагодетелства от парите на данъкоплатците. Разследващите депутати от управляващото мнозинство са се натъкнали на преводи от порядъка на 7 – 8 милиона евро, които по време съвпадат с изборната кампания през 2009 г. Данните сочат

за превъртане на пари и пренасочването им към партийни каси

според шефа на комисията Диан Червенкондев (ГЕРБ). Той е убеден, че тези 300 милиона са служили да осигурят финансов ресурс на НЕК да поддържа порочните схеми. Целта на комисията е да покаже документите и да изложи фактите от случилото се. След това съвсем закономерно би трябвало правораздавателни и правоохранителни органи да свършат своята част от работата.
Не се учудваме, че участниците в тези преливания на средства непрекъснато се стремят или да стопират усилията на комисията или да вкарат в играта всички политически сили така че да няма невинни и всички да бъдат оцапани. Във вторник (11.12.) депутатът от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров обяви, че управляващите продължавали преговорите за нов инвеститор в „Белене”, но това ставало при изключителна секретност. Станишев го подкрепи.  Управляващите отрекоха като обясниха, че до референдума няма да се преговаря с никой. Интересно е да се отбележи, че срокът за действие на разследващата комисия бе удължен така че до гласуването на 27.01.следващата година ще има възможност

да излязат на светло още нелицеприятни за бившите управляващи

данни, които съществено могат да повлияят за крайният резултат от допитването.
Обвиненията, които от БСП се отправят към сегашните управляващи за нови корупционни схеми, свързани с ядрената енергетика и бъдещият частен инвеститор, едва ли могат да отклонят вниманието на данъкоплатците от разследваните афери на управлението на БСП. Някак си твърде лековати изглеждат аргументите на Р. Овч., че ако сега АЕЦ „Белене”, построен с държавни пари, работел то цената на електроенергията щяла да бъде между 13 и 20 евроцента, т.е. сравнима с цената на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй".
Само ще припомним, че според разчетите на британската банка HSBC продажната цена на тока на АЕЦ "Белене"

трябва да бъде три пъти по-висока от сегашната на АЕЦ "Козлодуй",

за да се откупи инвестицията за 18 години. Ако все пак цената се запази като тази на АЕЦ "Козлодуй", инвестицията ще се откупи за 107 години. Това е причината да няма инвеститор, кредитор, гаранции и АЕЦ "Белене" да е извън стратегическите интереси на партньорски държави. Всъщност бившите управляващи, които несъмнено са се облажили от загробилото повече от милиард лева народни пари строителство, в крайна сметка сами са паднали в капана на Беленския гьол. Затова по повод пушилката на Станишев и Р.Овч. ще разкажем следния виц: „Големият Джо и малкият Джо паднали в една шахта с лайна. На големия му стигало до кръста, на малкия до долната устна. По едно време големия Джо се развъртял и казал:
- Бреее, абе тука нещо не ти ли мирише? Малкия се усмихнал и казал:
- Голям Джо не се мърдай, че правиш вълнички!” Разказваме го не само защото лидерът на БСП е любител на каубойските вицове, но и защото, когато си в опозиция и непремерените движения, могат да те направят за смях.