Общо показвания

понеделник, 10 декември 2012 г.

Предконгресни задявки в БСП


Лидерът на БСП Сергей Станишев изненада старите партийни влъхви с мощна предконгресна атака. В доклад за състоянието на партията, прочетен от доверения му заместник по организационните въпроси Димитър Дъбов на пленума в събота (8.12.), слаба оценка получиха партийните структури в София, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Кърджали и Габрово. Техните началници ще бъдат привикани на „Позитано” 20 за обяснения
Причината за този ход е съвсем прозаична. Редица настоящи и бивши областни председатели са се обявили против влезлия в сила тази година чл. 20 в партийния устав, според който "избраните за кметове, областни управители, народни представители, представители в Европейския парламент, министри, зам.-министри и изпълнителни директори на агенции не могат да бъдат председатели на общински, районни, градски и областни съвети на БСП". По тази формула, за да останат депутати, редица видни партийци се отказаха от лидерските си позиции на своите организации. Например в София Румен Овчаров отстъпи поста си на Ана Янева.

Сега старите партийни играчи
се готвят за реванш, като инициират отдолу искане за отмяната на чл. 20

Нещо повече – те готвят и промени в устава, които да попречат на самия Станишев и най-близките му от червеното политбюро да станат депутати. Още на миналото бюро зам.-шефът Георги Пирински направил това предложение с типичния си равен невъзмутим глас. Ексшефът на парламента обяснил, че не може депутатските места да са забранена територия за областните партийни лидери, а членовете на ръководството да са вътре. Пирински уж небрежно, но категорично развил идеята си, като заявил, че целта е да се раздели партийната от държавната власт и ако БСП се гласи да управлява, трябва да покаже принципност.
До момента тази теза на Пирински се коментира на битово ниво, депутати и членове на бюрото смятат, че експредседателят на парламента пуска пушилката, защото тя няма да го засегне пряко, нищо че е член на политбюрото, щял да бъде водач на листата на червените за Европарламента през 2014 г. По всичко личи обаче, че Станишев изобщо

не омаловажава действията на червената номенклатура

и се готви за сериозна битка на предстоящия на 16 февруари догодина партиен конгрес. Очевидно е наясно, че на него няма да му е лесно, тъй като форумът ще бъде само три седмици след референдума за ядрената енергетика, на който се очаква БСП да претърпи поредната загуба. Затова Станишев отсега се подсигурява да прехвърли вината на други за нея, като изисква от партийните структури да осигурят химерните два милиона и половина гласоподаватели в полза на червените.
Съботната атака на лидера на БСП срещу своите имаше и една друга цел – да прикрие и отклони вниманието от други два гафа, направени от него. Председателят на евросоциалистите няма как да е спокоен от негативната реакция от страна на Европейската народна партия на заканата му към управляващата ГЕРБ, че „този, който е загубил доверието на хората и не иска да си тръгне с мир, по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин“. В Брюксел реагираха незабавно: „В ЕНП сме обезпокоени от последните антидемократични призиви на президента на ПЕС Сергей Станишев.” Обвинението в антидемократичност не само е било неочаквано, но и вероятно е изплашило лидера на евросоциалистите. Защото то пряко застрашава неговото политическо бъдеще на международното поприще, към което той се стреми.

Европейските соцлидери винаги са бягали като опарени

от зависимостите на техни колеги от бившите комунистически страни с тоталитарните методи на поведение. Освен това отсега е ясно, че в бъдеще тези думи на българския соцлидер често ще се споменават при една или друга позиция на евросоциалистите и гафът му няма да бъде лесно забравен.
Втория гаф Станишев направи с изявлението, че следващото правителство трябва "да носи характера и програмата на национално отговорно правителство, което не е тяснопартийно". Но в него БСП да имало кадрова и водеща роля. Първо, той с подобна пораженска теза демобилизира съпартийците си и поставя под съмнение цялата предизборна кампания на левицата. Второ,
Станишев сервира топката за воле на управляващите

които е достатъчно да заявят, че няма да допуснат беровизация на политиката. Не случайно бившият президент Георги Първанов поискал по време на закритото заседание в събота Станишев да дешифрира какво означава национално отговорно правителство според него. Ако лидерът на БСП е имал предвид все по-малкия ресурс, с който разполага партията му, той е прав. Според отчета БСП има в момента 146 000 членове, 27% - до 50 години, 73% - над тази възраст, което си е сериозен демографски въпрос. Истината е, че Столетницата има нужда от подмладяване. Но това не става само с фразеология и с евтини трикове, които да гарантират запазването на статуквото.

Не е за
пренебрегване фактът, че

Първанов отново започва обиколка из партийните структури в провинцията
Тази обиколка съвпада и с номинациите за изборните листи. Цакането между двете неформални групи в партията е в ход. Популистките тези като тази, че социалистите ще сложат край на прехода, едва ли ще са от значение и никой няма да им обръща внимание, защото червените провинциални лидери са наясно, че в условията на криза няма по-сигурно място за тях от парламента. И всеки един от тях ще направи всичко, за да се озове там. Станишев пък иска да реши битката в своя полза с апаратни хватки, както го направи на предишния конгрес. Но този път не е никак сигурно дали ще успее. Каквото и да се случи обаче, то ще е добро за демокрацията. Защото нито старите влъхви като Р.Овч. могат да са полезни на партията, нито пък вече компрометиралият се кръг около Станишев.
В събота лидерът на БСП образно характеризира ситуацията около референдума за АЕЦ „Белене”: "Управляващите подмениха съдържанието на въпроса на допитването, след което се присламчиха към него, за да не бъдат бити." И онагледи ситуацията с виц: ГЕРБ са в позицията на малкия Джо. "Малкия Джо попитал: Кой е срещу мен? Големия Джо се изправил и отговорил: Аз. Малкия Джо веднага променил въпроса си и попитал: Кой е срещу мен и Големия Джо?

Същия виц обаче може да разкажем за него по повод желанието му да прави коалиционно управление след изборите. Той и неговите депутати могат да се озоват в ролята на Малкия Джо и да опитат да се присламчат като него към едно бъдещо съвместно управление на страната. Но такова едва ли ще има. Станишев е най-лесната и удобна мишена на управляващите. Самочувствието му, особено след избирането му за шеф на ПЕС, също му пречи да види реалността. Поведението му през последните дни е показателно за това. И понеже се опитва да разказва неуместни вицове, ще му напомним, че той се държи точно като онзи професор, рожба на соца, който с кухо самочувствие казва назидателно: „Доказано е, че глупакът може да зададе такъв въпрос, на който и най-умният не може да отговори.
Тутакси се чува глас от залата: „А аз се чудя защо не мога да си взема изпита!”
Ние също се чудим защо от управлението на червените всекидневно излизат скелетите на техните афери. Но въпреки това им се привижда нова власт.