Общо показвания

четвъртък, 8 ноември 2012 г.

СДС си поиска избирателите


В безпрецедентно обръщение към десните симпатизанти новото синьо ръководство обяви като най-голям провал за 22-те години преход своето управление от 1997 – 2001 г.
„Дори когато бяхме натоварени с пълната власт от мнозинството българи, не успяхме да възстановим историческата справедливост, която нашите привърженици очакваха. Не въведохме лустрация, не отворихме досиетата на престъпния тоталитарен режим и не само допуснахме, а и помогнахме по време на приватизацията на представители на бившия комунистически режим и репресивния му апарат да запазят ключови позиции в обществения и стопански живот на България”, се казва в документаВ него новото ръководство на сините специално подчертава, че за това

отговорност не носят редовите членове на партията и милионите симпатизанти

останали разочаровани. Отговорността за тази и останалите грешки  е персонална и се носи от хората, които тогава бяха начело на СДС – някои от тях сега имат свои партии.
С провала на дясното правителство и непоемането на политическа отговорност в СДС обясняват последвалите „разцепления”, „отлюспвания” и  скандалите,благодарение на които българите, стремящи се към нормален, цивилизован начин на живот нямат подобаващото им се политическо представителство.
Обръщението на сините дойде в момент, в който Националният съвет отряза с голямо мнозинство желанието на Надежда Неински, бивш външен министър от визираното управление, Мартин Димитров, експредседател на партията и Ваньо Шарков, провалил се кандидат за лидер, да създадат вътрешнопартиен съюз „Единство”, чиято цел в действителност не е единение, а разделение на сините.  Затова и коментарът на сегашният лидер д-р Емил Кабаиванов беше повече от лаконичен:
"Ние взехме едно политическо решение, с което даваме ясен знак, че СДС е единна формация и създаването на такива фракции, особено които имат за цел

не да разширяват влиянието на СДС, а да го пренасят в жертва

в някакви нови неясни политически субекти и коалиции - ние считаме, че категорично не работи в интерес на демокрацията, на СДС", заяви лидерът на СДС Емил Кабаиванов.
На „Раковски” 134 вече не крият не само раздразнението си от действията на разколниците, но и от драстично наруващото устава нежелание да се подчинят на техните решения. Както е известно бившият лидер Димитров публично отказа да се подчини на взетото във вторник решение да напусне председателския пост на Икономическата парламентарна комисия. Сините са изненадани от поведението на Димитров. Точно той като партиен лидер съветвал своите да не обръщат внимание на действията на другия съпредседател на коалицията, защото бил „старец” и има „синилни проблеми”, в парламента обаче услужливо участвал заедно с него и червените срещу сродната партия от ГЕРБ. Сега пък уж бил срещу управляващото мнозинство, пък не искал да напусне шефския пост на икономическата комисия...

„Ако

досега чакахме да видим дали все пак те няма да се вразумят,

сега вече ние сме на ход”, заяви вчера главният секретар на СДС Борис Марков. До седмица синьото ръководство ще отстрани Димитров и от съпредседателския пост във все още съществуващата в парламента Синя коалиция. По право тази позиция се полага на председателя на партията. Но тъй като д-р Кабаиванов не е депутат, мястото вероятно ще бъде предложено на лоялния към сегашното ръководство народен представител Лъчезар Тошев. По нататък, за да се разграничат сините изцяло от ДСБ, от „Раковски” 134 ще предложат на своите депутати неформално да се отделят от тези на ДСБ и започнат да изразяват в парламента единствено позициите на СДС.
Лидери на Софийската организация настояват за още по драстични действия като

изключване на разколниците от партийните редици.

На практика те, с всичко, което вършат, са се самоизключили, обясни Иван Сотиров, новият секретар по енергетиката в СДС. Така че, по думите му, това няма да изненада редовите седесари. Още по време на заседанието на Националния съвет във вторник било предложено на групата около Надежда да напуснат СДС и да се опитат да легитимират политически  „Единство”. Много любопитен е фактът, че срещу фракцията на Надежда най-много са скочили онези сини активисти, с които тя още преди няколко години се опита да направи друга фракция под името „Дясна алтернатива”, също безславно провалила се. Интересно е да се отбележи също, че в ДСБ, с които бившата външна министърка иска да възстанови синята коалиция, не гледат сериозно на намеренията и и ги смятат за бутафорни.
Що се отнася до обръщението към симпатизантите, смята се, че заради неизпълнените обещания от синьото правителство, последвалото разцепление и появата на ДСБ, СДС са загубили близо милион избиратели, които в момента най-вероятно не гласуват. Затова и втвърдяването на позициите към фракционерите и ясно изразеното отношение към бившото синьо управление целят възраждането на Синия лъв и връщането на тези избиратели