Общо показвания

четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Шум в червената система

Нова вътрешнопартийна схватка започва в БСП. Членове на висшето ръководство (Националния съвет, състоящ се от близо 200 души), започват да събират подписка за отстраняването на техния съпартиец Антон Кутев от червеното Политбюро. Близо 40 души досега са дали съгласието си да се подпишат. Поводът е поредицата скандали, в които се замеси Кутев, който освен че е депутат, е и секретар по медийната политика на червените. Непремерените му приказки според тях са опетнили името на БСП и са донесли непоправими негативи по-малко от година преди изборите. Чашата преляла от последното негово изказване, направено в деня, в който лидерът им Сергей Станишев бе избран за шеф на европейските социалисти. В него, вместо да си посипе главата с пепел, заради сравнението на БСП със СПИН, Кутев  твърди, че чувството му за хумор не било разбрано и че бил нападнат от глутница другари.
Ще припомним, че седмица по-рано контролната комисия на БСП постанови, че той трябва

недвусмислено и без уговорки да се извини


на своите. Но се оказа, че всъщност това бе дружеско дърпане на ухото на провинилото се другарче. Шефката на комисията Мая Манолова, която иначе е известна с хапливия си език, почти приятелски му препоръча да брои до 10, преди да говори, и заключи, че в БСП достатъчно са се упражнявали върху гърба на Кутев, най-вече хора, които не се славели с премерени изказвания. Но неохотата да получи подобаващо наказание от страна на най-близкия до лидера кръг само направи явна разделителната линия между върхушката и редовите в БСП. И подсказа, че лошите новини заради тепегьозлъкът на техния медиен бос предстоят. Защото ако планираният в социалната мрежа протест срещу Кутев пред „Позитано” 20 се провали, то едва ли левите интелектуалци, които написаха писмо до ръководството по този повод, ще бъдат така снизходителни. По-известните сред тях са Леда Милева, Павел Писарев, Бенжамен Варон, Найден Вълчев, Панчо Панчев. В писмото си те твърдят, че

„спинозната шумотевица”


сътворена от Антон Кутев, е само върхът на айсберга и че в БСП има очевидна липса на адекватна медийна политика през последните години. Интелектуалците припомнят, че вече веднъж са се обръщали към ръководството с подобно писмо заради скандала с Азис, който за малко щеше да пее за предизборната кампания на левицата за евроизборите през 2007 г. Те не искат да чакат четири години да изтече мандатът на „любимеца по необясними причини на ръководството”. Защото са убедени, че ще сътвори още по-големи гафове.
Първоначално лидерът на БСП Сергей Станишев защити доверения си секретар. Той каза, че спинозният скандал е измислен и даде повече от положителна оценка за Кутев, като го характеризира като

“острието” на БСП


което давало самочувствие на членовете и симпатизантите на червените. И нахока критикуващите го: “За пореден път някои водят вътрешни битки заради лични амбиции на гърба и за сметка на БСП.”
Но когато Кутев продължи със скандалното си поведение и нарече съпартийците си глутница другари, Станишев млъкна и оттогава не е казал нищо в защита на протежето си.
Контролната комисия на БСП също е
сезирана и се очаква нейно ново решение“Считаме, че медийните гафове на Антон Кутев са удар и по авторитета на президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев. Считаме, че Антон Кутев е достатъчно зрял и умен човек, за да прекрати поредицата от своите гафове, които носят вреда на БСП и на социалистическата идея”, твърдят социалистите, които са се жалвали от новите изцепки.

Ситуацията около Кутев


получи и едно друго измерение, което тепърва ще бъде разнищвано.
Схватка между него и съпартийката му Корнелия Нинова даде възможност да се създаде парламентарна комисия, която не само че върна спомена за едни сересета срещу Нинова, за които Кутев намекна, но е на път да изкара нови далавери за времето, когато тя беше шеф на „Булгартабак”. Това на практика означава, че медийният секретар се превръща в опасна „дъвка”, която ще дърпа червените към дъното, в момент когато те имат нужда от консолидация. И ще омаловажава плюсовете от избора на техния лидер на важния за евросцената политически пост.
По принцип според устава отстраняването на човек от Изпълнителното бюро може да стане само по предложение на председателя или на конгрес. Това означава, че вътрешнопартийните противници на Кутев нямат големи шансове. Но от друга страна, ако Станишев нищо не предприеме,

той ще натрупа поредните червени точки


които ще бъдат използвани срещу него в подходящия момент. Ще отбележим, че срещу Кутев скочи Румен Петков, ключова фигура от отбора на бившия президент Георги Първанов. Той се вбесил на шеги от симпатизанти, които си разменяли презервативи в Севлиево, и се заканил, че на Национален съвет на БСП ще поиска официална позиция. Самият Първанов също не остана безучастен: “Аз твърдя, че изказването на Антон Кутев е обидно и вредно изказване. Казвам го като историк - в цялата партийна история няма по-обидно изказване към социалистическата идея. Тук аз не виждам виц. И не съм аз този, който е загубил чувството си за хумор”, необичайно остро реагира експрезидентът.
Всъщност поредните вътрешнопартийни дрязги идват навреме и ще запълнят липсата на адекватно за една опозиция поведение. Те може да имат някакво значение сред червените. Но отстрани погледнато те предизвикват смях, защото и единият, и другият лагер се държа като онези две блондинки, които, както си седели в един бар, видели, че зад тях сядат двама мъже и едната вика: “Това с черното яке е мъжът ми, а този със синьото яке е любовникът ми. А другата казала:
„Ах, колко забавно, при мен е точно обратното.” Изводът е, че в Столетницата нищо ново не се случва. Както и да си разменят играчите и постовете, резултатът пак ще е същият. А това се вижда от избирателите.