Общо показвания

петък, 15 юли 2011 г.

Старите мехове и ДС

Един слух за евентуалната принадлежност към бившата Държавна сигурност на Любомир Христов, номиниран преди дни като кандидат за вицепрезидент на Меглена Кунева, разбуни духовете за часове. Реакцията на щаба им бе похвално бърза: „Във връзка с проявен медиен интерес и появили се спекулации около името на Любомир Христов ви уведомяваме, че в качеството си на член на УС на БНБ той вече е проверяван от Комисията по досиетата. Резултатите от проверката са оповестени още на 22 юли 2009 г. с решение № 71 на комисията. Проверката е приключила със списък на лицата, за които е установена принадлежност. В него името на Любомир Христов не фигурира.” Христов е проверяван на две работни места – в БНБ и в Агенцията за икономически анализи и прогнози. И за двете е записано – неустановена принадлежност. Самият Христов не скри огорчението си от подобна инсинуация:„Възмутен съм от това твърдение. Никога не съм имал нищо общо с подобен род структури. Явно компроматната война вече започна, но патроните на стрелящите се оказаха халосни.” Като първокласен икономист Христов много точно е преценил, че целта на слуха е да всее в обществото небеизвестното ганьовско сравнение за маскарите. Пък след това нека да се обяснява. Макар че законът за досиетата е пределно ясен. В него в чл. 26, ал.1, т.1 е записано, че всички кандидати за президент и вицепрезидент подлежат на проверка след регистрацията в ЦИК. И едва ли големите фаворити за тези постове биха допуснали грешката някой от тях да бъде уличен след регистрацията. Най-малкото защото вече сме страна член на Европейския съюз и НАТО и на обвързаностите с бившата ДС там не се гледа с добро око, както се видя, след като настоящият държавен глава бе разкрит като агент, а лъсването на близо 60 посланици агенти на бившата репресивна служба на Татовия режим и досега предизвиква сериозна дискусия както в парламента, така и в самото общество. И нерешаването на този проблем предизвиква негативни реакции в партньорските държави.
Всъщност фактът, че извън промените на Закона за дипломатическата служба в другите закони няма лустрационни текстове, които да отстранят уличените във връзки с бившите тайни служби кандидати, може да се приеме, че оставя врата и за явяването на подобни хора на изборите тази есен. Но на

нас не ни се вярва, че това ще бъде допуснато.

Ще припомним само, че по време на предишните местни избори, след като бяха разкрити доста червени кандидати, свързани с ДС, тогавашният шеф на щаба Евгений Узунов заяви, че това няма да бъде повод за някакви конкретни мерки и че БСП няма да оттегли подкрепата си.
Днес обаче ситуацията е съвсем различна. Макар че соц. лидерите продължават да твърдят, че немалка част от тези хора са работили за родината, те едва ли биха допуснали техният кандидат за президент да е свързан с ДС. За да не бъдем голословни, веднага ще отбележим, че фаворитите на социалистите - Ивайло Калфин, Янаки Стоилов, Костадин Паскалев, Меглена Плугчиева, Жени Живкова, са проверявани по различни поводи за принадлежност към ДС и за тях не е установена такава. Единствено областният лидер на пловдивската организация Георги Гергов, който през последните дни е събрал много гласове в своя полза като кандидат за държавен глава, не е проверяван. Въпреки напористостта му се смята обаче, че на съботния форум той няма да е червеният кандидат за президент. И няма да се стигне на по-късен етап до евентуални конфузни изненади.
Що се отнася до другите партии – там още в началото на тази година, при изработването на критерии за издигането не само на кандидати за президент, но и за кметове и общински съветници, бе дебело подчертано, че всички ще бъдат проверявани за зависимости с бившия режим и ако бъдат установени, тези кандидати ще бъдат отстранени.
В управляващата партия ГЕРБ това бе решено през февруари. Оттам обявиха, че ще поискат справка в Комисията по досиетата, която да извърши проверка на кандидатите. Според управляващите, ако се окаже, че някой от желаещите да влязат в местната власт

има досие или картонче в бившия таен апарат

той ще бъде отстраняван. Такава проверка ще бъде направена и за кандидатите за втори мандат. Според зам.-шефа на предизборния щаб Цветомир Паунов преди да си направят тяхната си проверка, те ще искат сред задължителните документи, които всеки кандидат трябва да им предостави, да има автобиография по европейски стандарт, свидетелство за съдимост, декларация, че кандидатът не принадлежи към агентурния апарат на бившата ДС, декларация за съгласие да бъдат проверени от Комисията по досиетата, декларация, че няма неплатени публични задължения, договор и декларация за политическа лоялност, а така също декларация за имуществено състояние и произход на средства, че не са придобити от престъпна дейност. Това означава, че
цедката е такава, че няма начин
през нея да се провре бивш агент. Ще припомним само, че проверката на комисията „Евтимов” след регистрацията на предишните местни избори през 2007 г. установи, че 428 са кандидатите за кметове в страната, за които е установено, че са сътрудничили на Държавна сигурност и на военното разузнаване.
Пак ще повторим, че и в Закона за местните избори няма лустрационни текстове и огласяването на данните няма да имат юридически последици. Това означава, че партиите могат отново да си затворят очите и да не предприемат лустрационни мерки по отношение на своите представители. Само че за новия имидж на страната ни, ако през 2007 г. това не е било толкова съществено, сега (вижда се дори от кандидатите на БСП) няма как да бъде пренебрегнато.
Десните например, които, както се вижда, на предишните избори са били изненадани с

фаталните 13 бивши агенти

сега просто няма как да го допуснат. Шефът на предизборния им щаб Боби Марков, както и лидерът Мартин Димитров са категорични, че ще направят предварителна проверка. За това е ставало дума и по време на последната им среща с представителите на ДСБ, когато са уточнявали характеристиките на все още необявения кандидат за вицепрезидент на Румен Христов. (Той, както е известно, трябва да бъде посочен от ДСБ.) Според Мартин Димитров, преди да бъде проверен, името му няма да бъде публично оповестено.
Прочистването на редиците от бивши агенти се налага и поради една друга причина. И тя бе нагледно показана със слуха около евентуалната принадлежност на вицето на Кунева към тайните служби. По време на мандата на сегашния президент се видя, че избирането на агент за държавен глава не е могло да стане без знанието и съгласието на могъщия по онова време СДС. Видя се и колко посланици, бивши агенти, са били прикривани по време на управлението на Иван Костов. Разбра се, че и сини депутати също са били потулени. Тази
неприсъща за дясна партия неморалност
и откровено демонстрирано единство на червено-синята мъгла днес е и обяснението защо зад Синята коалиция има един файтон хора. Самото присъствие в нея (и то като лидер на ДСБ) на Иван Костов, който в ония години активно е прикривал бивши агенти и се е договарял със Столетницата, предизвиква големи съмнения, че сините пак биха могли да си затворят очите.
Всъщност едно от обясненията за напрежението вътре в коалицията между ДСБ и СДС се дължи на факта, че на „Раковски” 134 си дават сметка за това, че Командира е този, който спира много избиратели да гласуват отново за десницата, както го правеха навремето. Затова и там гледат да прекъснат както явните зависимости (които законът им дава възможност да бъдат разкрити), така също и да не допуснат ново

договаряне под масата на Костов с кукловодите

на криминалния преход. Съмненията за такива договорки обаче ще останат, най-малкото докато мястото на старите кримки не бъде заето от новите лидери. Дотогава партиите на прехода много трудно ще могат да намерят верния път към избирателите. Нека само да припомним по тоя повод какво е написано в гл. 9 на Евангелието от Матея:
„16. И никой не кърпи вехта дреха с кръпка от небелен плат; защото новопришитото ще отдере от вехтото и съдраното ще стане още по-грозно.
17. Нито пък наливат ново вино във вехти мехове; инак меховете ще се спукат и виното ще изтече, и меховете ще се изхабят; но ново вино наливат в нови мехове, и ще се запази едното и другото.”