Общо показвания

четвъртък, 5 май 2011 г.

Последното „пътуване” на ДС посланиците

Първите 13 посланици от общо 35-те, огласени като агенти на бившите тайни служби на комунистическия режим, са вече в София. Според информация от външно министерство това са дипломатите ни в Сараево, Атина, Букурещ, Тбилиси, Белград, Пекин, Стокхолм, Вилнюс, Берлин, Минск, Скопие, представителите пред ООН в Ню Йорк и при ЮНЕСКО. Те са пристигнали в страната миналия уикенд и от понеделник са по работните си места в министерството. Те са привикани чрез грами, с които са приканени да си купят еднопосочни билети за София за 1 май. Все още не е ясно с какво ще се занимават, докато окончателно не бъдат освободени от постовете им, но според изявления, направени от външния министър Николай Младенов в парламента, те няма да бъдат уволнени, а ще останат на работа във ведомството, като само някои от тях ще бъдат пенсионирани. Министърът, който изпълни обещанието си да освободи първата група ДС агенти от мисиите ни в чужбина, вчера декларира, че следващата порция ще бъде доставена на 1 юни. Докато посланиците са на "служебно пътуване" в София, посолствата временно ще се управляват от техен заместник.
До тази процедура се стигна, след като в средата на декември комисията по досиетата огласи резултатите си от проверка на дипломатите и се оказа, че 35 от действащите посланици са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Общо 45 на сто от всички настоящи и бивши посланици и генерални консули се оказа, че са работили за ДС.

Обяснимо държавният ни глава Георги Първанов,

който, както е известно, също е осветен като агент от комисията „Евтим Костадинов”, се опъна: "Не приемам подобен бланкетен подход. Предлагам да седнем с премиера и да разгледаме всички отделни случаи, за да се види какво е правил даденият човек като сътрудник на ДС, кадърен ли е, или не", зави Първанов пред медиите.
По конституция посланиците се изпращат с указ на президента по предложение на правителството, така че съпротивата на Първанов блокира намерението на ГЕРБ да върне дипломатите с досиета.
Скандалът се разрасна, след като парламентът прие специална декларация за отзоваването на дипломатите агенти на ДС, но въпреки това обитателят на „Дондуков” 2 продължи да се инати. В отговор избраниците на народа подготвиха законови лустрационни мерки, с които да върнат уличените дипломати. Но впоследствие управляващите ги отхвърлиха заради опасения, че може да не издържат пред Конституционния съд, ако бъдат оспорени. Затова те избраха по-сложна схема за отстраняването им, но за сметка на това много ефективна. Външният министър смята да реорганизира самата дипломатическа служба така, че в бъдеще да не бъде възможно лица, сътрудничели на бившите тайни служби, да бъдат изпращани на мандат. Промените ще фиксират също щата на посолствата, така че да не могат безразборно да бъдат изпращани хора в българските мисии в чужбина.
До края на годината всички дипломати, които са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, ще бъдат върнати в България, допълни вчера по БНТ Младенов.
"Когато

България е поставена в това положение,

явно правителството няма доверие в тези хора и няма смисъл да си играем. Има достатъчно компетентни хора, които са се формирали като специалисти в последните 20 години", настоя външният министър и добави, че предпочита млади и неопитни, отколкото хора, които са натрупали опита си в Съветския съюз.
Истината е, че страната ни бе подложена на недвусмислен външен натиск от Германия, най-могъщата европейска страна, член на НАТО. Неслучайно посланикът ни в Германия Иво Петров бе първи сред отзованите. Той бе разкрит от комисията по досиетата като секретен сътрудник Осенов на ПГУ от 1986 г. През 80-те години Петров шпионирал НАТО, МВнР на ФРГ и САЩ в Бон. Неговите донесения са изпращани на най-високо ниво – на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов и на полк. Борис Батраев, първи зам.-ръководител на представителството на КГБ в НРБ през 80-те години.
Междувременно една от най-популярните обществени немски телевизии ZDF нажежи скандала около посланиците агенти, като излъчи репортаж по темата, в който водещият заяви пред милиони тв зрители, че „В 35 държави вече с погнуса отвръщат нос от елитните български дипломати.”В репортажа

директно бе атакуван българският президент

По време на неговото посещение в началото на март във Виена репортерка на телевизията директно го попита кога ще отзове уличените. Неподготвеният Първанов изпадна в шок и видимо се затрудни в отговора: „…Ъ, ние правим пресконференция, която би трябвало да ви представи онова, което сме обсъждали във Виена… Но мога да ви съобщя с готовност тук и сега, че където и да ходя по Европа и по света, аз чувам хубави работи за българските посланици. И за мен това е критерият за оценка на тяхната работа. Благодаря!”
В отговора на човека с харамийския псевдоним се съдържа откровена лъжа. Според справка в сайта на държавния глава той не е бил на официално или неофициално посещение в чужбина след 14 декември 2010 г., когато комисията по досиетата обяви списъка с агентите на ДС сред дипломатите. Това означава, че той не е посещавал страни от Европейския съюз, където да „чува добри отзиви”за посланиците агенти на ДС.
За късните разкрития, поставящи в неудобно положение страната ни като член на НАТО,

не бива да се отмине и вината на синьото управление

на Иван Костов (1997-2001). Според изнесените от комисията по досиетата данни 27 от посланиците, сътрудници и офицери на Държавна сигурност, са назначени през неговия управленски мандат, а още 34 са преназначени от синьото правителство. Въпросът защо Командира е допуснал това, след като е имал възможност заради пълното си парламентарно мнозинство, както и заради контрола на службите, да го направи, но не го е направил, все още е без отговор. Затова днес съвсем основателно сме подозрителни към всяко искане на сините за разкриване на тайните на репресивния комунистически апарат. Активността на някои от тях, както и съмненията за зависимости, дават основание да се смята, че целта е чрез вдигането на пушилка от синьо-червената мъгла

да се запази статуквото на криминалния преход

В интерес на истината това, което се случва в момента, е най-доброто решение – президентът е лишен от възможността да диктува правилата на играта, както и да атакува решението за отзоваване пред Конституционния съд. От друга страна, сините и червените са лишени от възможността да трупат политически дивиденти, както и да си подават топката, така както им е изгодно на тях. В заключение ще цитираме един блогър, който много точно е описал успеха на това отзоваване: „Испанците казват camenar es un modo de yegar. Превеждам по смисъл – „за да стигнеш, трябва да тръгнеш”или „тръгнеш ли, ще стигнеш”. Досега се стоеше на едно място, непоклатимо! Сега, макар и бавно, тръгна. На добър път в разграждането на престъпната комунистическа цитадела.