Общо показвания

четвъртък, 3 март 2011 г.

Златното ключе на червено-синята мъгла

Попитали Радио Ереван каква е разликата между златната рибка и златното ключе. Радиото тутакси отговорило: „Тя е в това, че рибката изпълнява желания, но ключето не винаги отваря врати.” „А защо това е така?” Радиото изобщо не се колебало: „Защото рибката все пак трябва да я хванеш, а ключето може само да си мислиш, че го държиш.” Така се случи и с Мартин Димитров, който си беше въобразил, че управлението на страната зависи само от него и от неговия наставник Иван Костов.
Днес Синята коалиция пее друга песен. Но едва ли някой вярва на лидерите й след толкова много клетви за вярност, лицеви опори и букети цветя, поднесени на онзи, когото преди време наричаха човека от подземието.
Всъщност никак не е далеч времето, когато сините се надяваха Командира да е шеф на парламента и да имат трима министри – на правосъдието, социалното ведомство и екологията, плюс още една дузина заместник-министри. Дори по време на вота на доверие, поискан от управляващите миналия месец, двамата съпредседатели на Синята коалиция пак са дали оферта за министерски кресла в замяна на подкрепа.
Какво лицемерие, гарнирано с жажда за сребърници!
Но нека видим как стоят нещата в действителност. "Искам да помоля за прошка нашите членове, съмишленици и симпатизанти за някои компромиси, които се наложи да направим в общинския съвет, но такива са обстоятелствата и нямахме друг избор”, казва по време на събрание на местния актив на сините техният лидер доц. Андрей Захариев, визирайки начина на гласуване, при който някои решения се вземат с гласовете на съветниците от „Коалиция за Свищов и БСП". А какво да кажем за думите на червения лидер в Монтана Емил Костадинов, който обяви, че може да подкрепят пак синия кмет на предстоящите избори. „Където народът, там и ние”, откровен е той. И така ще е не само там, но и в ключови градове като София, Пловдив, Варна, Благоевград. Само че уговорките ще са тайни, както го правят и сега сините и червените в парламента. Не трябва да забравяме и старата дружба между Командира и Ловеца с харамийския псевдоним. Не случайно още при учредяването на АБВ бившият президентски съветник, а сега кмет на Благоевград Костадин Паскалев заяви, че движението им ще подкрепя и сини кметове.
Наистина сега става ясно защо обитателят на „Дондуков” 2 наложи вето върху текста за 8% праг за коалиции. Сега е ред на Командира да му се отблагодари, като помогне АБВ да влезе по-бързо в политическата игра. Единият без другия не може, а Мартин е само прах в очите на слепите. Но можеше ли да се очаква друго, след като всеки ден изскачат нови скелети от гардероба на двадесетгодишния криминален преход. И малцина са вече тези, на които не им е светнало, че Командира и Ловеца са рожби на тайната власт. Характерно за тях е, че са завистливи, маниакално безочливи и с константна склонност към подлост. Добрата новина е, че техните млади протежета заради глупостта си са жертви на тяхното лукавство. Затова и нямат бъдеще.
Нека добавим и че Костов открадна още докато беше премиер кредита на доверие, който получи. И няма как да си го върне. Но за задкулисните играчи, разбира се, той има място в червено-синята комбина.
Ще кажем направо, че са ни известни апетитите на Октопода да върне статуквото на прехода. Кукловодите няма как да се помирят с онова, което смятат за необяснимо и несправедливо извисяване. А още по-малко ще простят за това, че бяха осветени. Само че силата им беше само докато можеха да дърпат конците незабележимо. И за наша радост, след като вече нямат тази възможност, скоро ще се наложи да напуснат партизанските землянки. Преди да е дошъл Горския.