Общо показвания

понеделник, 28 март 2011 г.

Потапянето на менте професора

Михаил Самуилович Паниковски е един от централните персонажи на романа „Златния телец” на Иля Илф и Евгений Петров. Той е комичен провинциален дребен мошеник, който обича да говори за себе си в трето лице единствено число. Любима негова фраза е: „Кем Паниковский был до Революции? Паниковский был слепым!” Разбира се, че се опитва да се пробута като едно от децата на лейтенант Шмит, но е разобличен от останалите мними кандидати за облаги, дори набит от тях. Особено характерно за него е, че обича да се прави на стар и болнав, за да иска допълнително пари за лечението си.
С всеки изминат ден

близостта между Паниковски и един мним нашенски професор

става все по-очевидна. Миналия четвъртък (24.03.) „професорът” пак не се яви пред парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика, където го очакваха. Депутатите обаче нямат намерения да го забравят. Нейният председател Валентин Иванов заяви, че подготвят всички събрани от тях материали за прокуратурата, която да потърси съдебна отговорност на Стоян Кушлев. „Изчакваме одита на неговата Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, който Сметната палата прави, както и проверката на двете дружества от НАП, в които Кушлев е участвал, след което ще сезираме прокуратурата.”Освен Сметната палата, НАП и парламентарната „Антимафия” другите публични институции, които се занимават с „професора”, са Инспекторатът на правителството, Висшата атестационна комисия, Върховният административен съд, администрацията на Народното събрание, комисията за установяване на инвалидност (ТЕЛК), областни кметски администрации, районни и градски съдилища. С други думи,

стотици хора се занимават с това да установят измамни деяния на човека,

който е призван да преследва престъпниците.
Безспорното до момента според „Антимафия” е, че Кушлев е нарушил специалния закон, по който е назначен. Съгласно чл. 12, алинея 6 от него „членовете на комисията не могат да упражняват търговска дейност или да са неограничено отговорни съдружници, управители или да участват в надзорни, управителни или контролни органи на търговски дружества, кооперации, държавни предприятия или юридически лица с нестопанска цел”. А поборникът срещу бандитите е подал декларация с невярно съдържание пред Сметната палата, като е пропуснал да съобщи, че в момента, в който е заел длъжността председател на Комисията за установяване на престъпно придобито имущество, е бил в управителните органи на сдружението с нестопанска цел „Царски ловен клуб" и в Националната развъдна асоциация по овцевъдство.
Този факт е напълно достатъчен Кушлев да бъде уволнен, смятат депутатите. Но те подозират, че той няма намерение да отстъпи поста си, като се готви да се бетонира на него чрез

освидетелстване пред ТЕЛК на степен на инвалидност.

Друг доказан факт е, че Кушлев не е професор. Това вече стана ясно от писмо на Висшата атестационна комисия до парламентарната антикорупционна комисия.
Депутати веднага поискаха да разберат дали има данни да е получавал допълнително заплащане като професор. Засега има отговор само на Народното събрание, който е отрицателен. Но от другите
институции данните все още не са дошли.
Ако за непритежаваното звание се окаже, че е получавал пари, избраниците на народа ще предложат това да се разглежда като документна измама и съответно и по този параграф да бъде подведен под отговорност.
В момента във Върховния административен съд се гледа и дело за конфликт на интереси срещу него заради шуробаджанашките назначения. Свилен Харизанов, който е бивш шеф в комисията „Кушлев”, потвърди свидетелствата за назначенията, получени в сигнали до комисията: „Целият състав в София са близки роднини и познати на директора. От техническата му секретарка, която всъщност не е техническа секретарка, а експерт, началник на кабинета, началник личен състав и материално техническо състояние, обявени от Комисията за досиетата като агенти на бившата ДС”, посочва свидетелят.
А какво да кажем за сигнала за неправомерно раздаваните високи заплати за Кушлев и неговите подопечни. Според него

подчинените му са взимали заплати до 5000

а самият той около 9 хиляди лв. Това прави близо 108 000 лв. годишна заплата. Ще отбележим само, че средната годишна заплата за 2010 г., според Националния статистически институт (НСИ) е 6843,96 лв.
Всъщност изобщо не се изненадваме от този факт, защото още през есента на 2006 той ни скри топката със заплатата си от 7000 лв. Пак по данни на НСИ средната годишна работна заплата през 2006-а е била 4255 лева, а Кушлев е взел 84 000 лв. В резултат на скандала заплатата му бе намалена драстично, но ето че сега се оказа, че той дори вземал много повече от преди. По груби сметки за тези пет години възнаграждението на Кушлев е близо 600 000 лв.
Същевременно, въпреки бомбастичните цифри за милиони отнето имущество от престъпния свят, в докладите на комисията реалните данни сочат, че

приходите за държавата са „малко над милион лева

А по думите на бившия шеф на разузнаването, а сега депутат и член на комисията „Антимафия”- Димо Гяуров, над 30 млн. лв. са похарчени за издръжката на комисията „Кушлев”.
Тепърва ще се изясняват и други свидетелски показания на Харизанов, които са особено обезпокоителни. От тях излиза, че неправомерно са вдигнати запори. Например в доклада на комисията за 2010 г. се отбелязва, че по решение на съда са отхвърлени искове за обезпечение за над 1 млн. лв., но не се споменава за други 10 млн. лв. свалени обезпечения. Кушлев отказвал да бъде използван паркинг в град Попово за запорирано движимо имущество под различни претексти, като това давало възможност колите да се ползват от разследваните лица.
Ще припомним също, че още преди година парламентът искаше да отстрани Кушлев,но му бе даден шанс заради отчета му, който обаче напоследък се опровергава. Фактът, че

Кушлев се крие от институциите, които го издирват,

докато в същото време може да бъде забелязан на дипломатически приеми, показва, че болничния лист, с който го оправдават от секретариата му, също е съмнителен. Ако пък се окаже вярна информацията, че заради проблеми със слуха може да бъде освидетелстван от ТЕЛК, това едва ли ще се приеме като чиста монета не само от парламентаристите, но и от данъкоплатците.
Истината е, че има няколко решения на проблема. Едно от тях е известно от времето на соца и то е да бъде закрита комисията. Разходите по поддръжката й, сравнени с приходите от дейността й, предизвикват нееднозначни изводи. По-лесният ход е Кушлев да бъде освободен от поста и на негово място да бъде назначен човек, който да направи дейността на комисията по-малко шумна, но ефективна, каквито са очакванията на всички. В противен случай ще станем свидетели на онази ситуация от романа, когато великият комбинатор Остап Бендер посреща възгласа „Бият Паниковски!” с учудване: „Вече?...”