Общо показвания

четвъртък, 24 март 2011 г.

Магарешките уши на Командира

"Това е най-голямата чуждестранна инвестиция в България изобщо и тя е знакова за международната общност. Ако тези сделки не се сключат, България за дълго ще отпадне от полезрението на големите чуждестранни инвеститори", заяви на 17 юни 2001 г. тогавашният премиер Иван Костов при подписването на договор за изграждането и производството на електроенергия от ТЕЦ “AES Гълъбово” („Марица изток 1”). Това се случва подозрително само няколко дни преди парламентарните избори, на които той претърпя унизително поражение.
На подписването Командира заявява още, че проектите поставят началото на българската енергийна независимост, защото централите ще продължат да използват местните лигнитни въглища.
"В крайна сметка това променя статуквото, води до повишаване на националната сигурност и е важен геополитически фактор за влизането ни в ЕС и НАТО", каза тогава Костов.
В резултат на този договор и куп други неразбории, които продължават и досега, се оказва че гражданите на България

са плащали с около около 3% по-скъп ток

заради това, че ТЕЦ “AES Гълъбово” все още не работи, а скъпата енергия от нея вече е включена в цените ни от 1 юли 2010 г., както съобщиха от ДКЕВР в понеделник. Оказа се, че електроенергията от този ТЕЦ - общо 2 557 736 мегаватчаса за година, трябва да се изкупи от НЕК за 324,193 млн. лева по договора „Костов”. Цената за 1 мегаватчас - 126,75 лева, е определена м. г., след като от AES поискали 136,91 лева. Утвърдената цена е два пъти по-висока, отколкото тази за тока от държавната ТЕЦ “Марица изток 2”, която работи в същия регион и със същия вид въглища.
Сметките показват, че за целия период от 1 юли 2010 до 30 юни 2011 г. потребителите са надплатили на НЕК приблизително 160 млн. лева, твърдят експерти. Сега тепърва ще се изчислява как и по какъв начин ще бъдат компенсирани потребителите заради неработещата и всъщност с доста неясно бъдеще централа.
Веднага ще отбележим, че

Командира е бил предупреден от неговия вицепремиер Петър Жотев

за възможните последствия. От тогавашната опозиционна БСП са попитали коя е съмнителната офшорка „3 С” , с която е сключен първоначалният договор. По отношение пък на фиксирането на цената за изкупуването на електроенергията за 15 г. напред са възразили от Световната банка и от Международния валутен фонд. Техните основни доводи са били, че за такъв дълъг период не е възможно да се направят реални икономически прогнози.
Командира е бил предупреден и че с предстоящата либерализация на европейския и българския електроенергиен пазар цените ще паднат, а това на практика означава, че и двата проекта (защото тук се включва и централата на ЕНЕЛ „Марица изток 3“) са икономически неизгодни.
Тази либерализация става факт много бързо и се получава така, че

цената на тока от българските централи е несравнимо по-ниска

от тази на ТЕЦ "Марица изток 1", която още тогава е 6.8 ст. за киловатчас. За сравнение по онова време най-скъпата централа - ТЕЦ "Бобов дол", продавала на НЕК на цена 4.8 ст. за киловатчас, което е 3 щатски цента. При АЕЦ "Козлодуй" цената дори е малко над 1 цент.
Печалният извод, който Командира не иска да види, е че поетите от НЕК задължения да изкупува ток от 670-мегаватовата „Марица-изток 1“ означават, че българската енергийна система задълго
няма да има възможност

да намали крайната цена на електроенергията

Командира в типичен стил на човек, притиснат в ъгъла, хвърля вината за това на следващите правителства. Освен това излиза с дежурната хватка, че го атакуват, защото се обявил против строителството на АЕЦ „Белене”. Защо ли обаче пропуска факта, че точно неговото правителство реанимира проекта. Вицепремиерът на Костов Петър Жотев подготвя и чете доклад за състоянието на АЕЦ “Белене”, който съдържа варианти за размразяване на проекта за изграждане на атомната електроцентрала. Той се базира на проведени в периода 1999–2000 г. 15-месечни геоложки проучвания на района. Геологическият институт на БАН препотвърждава стабилността на площадката и отсъствието на действащи разломни структури в 30 км регионална област на Белене.
В резултат на това

с решение от 26 януари 2000 г.

на Висшия експертен технически съвет на Агенцията по енергетика и НЕК, АЕЦ "Белене" е определена за нова ядрена мощност на България – предпочетена пред строеж на блок 7 на АЕЦ "Козлодуй".
Припомняме и този факт, за да разкрием как бившият преподавател по марксистка политикономия с лекота се отмята заради други проекти, към които със сигурност и днес има интерес. Само че, както се вижда, аферата за 160 млн. лв, засяга не него, а всички български граждани, включително и неговите фенове.
Тук ще разкрием и още нещо - освен АЕЦ „Белене” Командира непрекъснато се опитва да разкрива далавери в ТЕЦ „Марица-изток 2”, но в същото време дума не обелва за другите две централи.
Към сметката Командира може да се прибави и опитът да бъде смачкана ТЕЦ „Варна”, за да може да се купува по-скъп ток от промоцираните от него централи. Собствениците от ЧЕЗ имат право да поставят въпроса, защото разликата в цената е за тяхна сметка.
Според енергийни експерти,

ако бъде спрян проектът АЕЦ "Белене"

цената на електроенергията значително ще се увеличи. Една бърза справка показва, че в този момент ток се произвежда в няколко централи в България – Варна, Бобов дол, Марица, Русе, Козлодуй. Варна, Бобов дол, Русе и част от Марици-те излизат от експлоатация след десетина години, защото им свършва животът. Така оставаме с "Марица-изток“ 1, 3 и "Козлодуй", чийто живот също свършва след 15 години". Фактът, че на практика остават централите от проекта „Костов”, е многозначителен. Това всъщност обяснява защо е целият този смешен плач. Цената на тази авантюра, от която първите удари вече усетихме, обаче ще плаща не Иван Йорданович, а всички ние.