Общо показвания

неделя, 7 ноември 2021 г.

По-внимателно с банките, моля!

Бързата отрицателна реакция на БНБ по повод твърденията на вътрешния министър, че лидерът на политическа партия ГЕРБ е собственик на банка бе не само навременна, но и адекватна. Не само заради напрегнатата финална фаза на предизборния процес у нас. 

Нека за миг си представим какво би се случило, ако някак си се “изтърве” и започне да се тиражира в Мрежата името на банката, от която се изнасят милиони в чували и как биха реагирали вложителите и. Само това остава – в условията на ужас от невиждащия се край на пандемията, на растящи цени на храни, ток, парно, горива, да станем свидетели на обезумели тълпи, блъскащи се пред банкови клонове в опит да изтеглят спестяванията си. 

Паметта на хората не е толкова къса, особено на вложителите, които загубиха парите си при последния банков трус. Нека споменем, че и тогава имаше обвинения за изнасяне на чували с пари, които впоследствие отпаднаха. А трябва ли да припомним какво се случи през 90-те години на миналия век, когато фалираха куп банки, левът се обезцени и се “изпариха”спестяванията на хиляди, събирани с години, още по времето на Соца.

Най-вероятно манипулаторите, които се надяват, че с тези “разкрития” ще наклонят везните към един от кандидатите, са калкулирали, че дори да пострада някоя банка, тя ще е “банката на мафията”. Недоверието на обществото обаче е толкова силно, че “конспиративните разкрития” ще са достатъчни да взривят банковата стабилност. Не само на една банка.

Няма да коментираме уж правдоподобния начин, по който се обяснява как са изнасяни 60 милиона от банковия трезор. Сякаш никой не е наясно, че всяка сума над 30000, независимо дали е кеш или превод, подлежи на контрол. Но ще отбележим, че е малко срамно службите да не забележат аферата с месеци, и чак днес ни разказват “сензационните” си разкрития с подробности, достойни за приказка от “1001 нощ”. 

Народът го е казал точно: когато “слепец” поведе “слепеца”, и двамата падат в ямата. Но трябва ли ние пак да им сърбаме попарата. Много грешат, ако мислят, че номерът им ще мине – почнат ли да падат плочките на доминото, резултатът ще е оглушителен шамар не само срещу “родилите” идеята да намесят банковата система, но и срещу поръчалите тази авантюра.