Общо показвания

събота, 6 ноември 2021 г.

“Черна кутия” ли е изборния процес!?

Подозрителен и излишен шум се вдигна около решение на ЦИК да се броят отрязъците от машинния вот, оспорено пред Висшия административен съд и отхвърлено от него. Възможно е суматохата да бе използвана за добавяне на гласове в предизборното състезание, но преди всичко засили съмненията за изборни манипулации. Не че те не съществуват, откакто се въведе гласуването с машини у нас.

А и самите машини са били и продължават да са обект на многобройни разследвания. Не случайно този тип вот е отхвърлен в развитите демокрации. Аргументът, че машините не грешат, е нелеп. Истината е, че машината е своеобразна “черна кутия” и тя може да “греши”, когато й бъде наредено от този, който може да я управлява. Например – да прехвърли гласове от една партия на друга, от един кандидат на друг, образно казано. Малкият опит от предишните гласувания показва, че “проверките” на тези, които би трябвало да попречат на тази възможност, се свеждаха до това да се уверят, че при включване на машините ще светне сигналната лампичка. 

Факт е, че Изборният кодекс предполага предимство на резултатите от машинния вот.Този аргумент бе използван от оспорващите. Но те пропускат чл. 271(2) където е записано: “При установяване на резултатите от гласуването броят на машинно гласувалите избиратели е равен на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване, които гласове са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки.” 

Няма как да се разбере дали съществува това равенство, докато не се преброят отрязъците! И в рамките на шегата можем да попитаме оспорващите дали, ако съдът беше от машини, нямаше да се съобрази със цитирания член от Изборния кодекс?...

Затова всяко подобно предизборно “надцакване”, при сегашното напрежение и изравнено противоборство, може да е капката, която да предизвика нови демонстрации с все по-неизвестен край. В момента то е достатъчно силно след някои непремерени изказвания с етнически оттенък. За късмет все още само между политици! 

Има и още нещо - гласуването с машини в развитите демокрации се използва по друг начин. Вместо отрязъци, машината отпечатва твоя вот и това е действителна бюлетина, която след това се пуска в урната, както е например в Белгия.

Така вотът ще е гарантиран и евентуална външна намеса в машината няма да повлияе на резултата. Всъщност това, което обществото очаква, е в оставащите две седмици до изборния ден да се даде предимство на експертната оценка и възможността специалисти публично да одитират самите машини и предотвратят евентуална външна намеса. Или казано съвсем ясно – има нужда от пресичането както на намеса в софтуера, така и на “конспирациите” - с действия, които ги опровергават и засилват доверието. И ако те не са достатъчно убедителни, най-добре е да спрем с каканиженето и да се правим на “по-велики от папата”, ако употребим народния израз и да следваме изборните правила на водещите европейски страни.