Общо показвания

четвъртък, 30 април 2020 г.

Тънкият лед на кризата

Случи се така, че вече трябва да очакваме неочакваното, каквито са първите изводи след връхлетялата света пандемия. Изслушването на премиера в парламента е предпоставка за следващите стъпки в политическия, икономическия и социалния живот на страната, колкото и банално да звучи това. Очевидно се вижда краят на извънредното положение. 

Но не се вижда краят на пандемията. Засега няма лечение, вирусът е като дявола – подмамва, изненадва с неочаквани поражения и най-вече поставя на изпитания медиците. А стъпките на всички останали са като на езеро с тънък лед.

Добре е, че парламентът е мястото, където ще се вземе решението какви ще са следващите мерки. Вижда се, че животът ни се променя и че няма да продължи по старому. Въпросът е как да стане приспособяването, като се пазят човешките животи, както бе правено досега. Няма как хората да се върнат на работните си места, като се разчита на спорния стаден имунитет, без да сме сигурни, че няма да има нови огнища на масова зараза. С други думи казано, трябва да се направи така, че щетите да бъдат минимализирани във всяко отношение.

На пръв поглед изглежда, че кризата е под контрол и гласуваните десет милиарда нов заем си стоят непокътнати. Проблемът е, че дори в това повратно време, не всички са единни – докато една част от опозицията предлага нови конструктивни решения, другата използва парламентарната трибуна да реши вътрешнопартийните си конфликти. Подозрително е и единодействието и с подсъдните олигарси, които, с действията на протежетата си, пречат на лекарите да вършат своята работа.

Това означава, че управляващите нямат право на грешки. Те трябва да се вслушват единствено в разумните предложения, като например пристъпването на масово тестване и спешен дебат за реформирането на здравната система. Точно в най-трудния период се видяха недостатъците и, но и, че може с общи усилия да се взимат бързи и полезни решения. Този тих консенсус трябва да продължи.

Изобщо не трябва да се успокояваме, че с топлото време вирусът ще изчезне и животът ще продължи както беше преди два месеца. Това няма как да се случи. Вече има напрежение, заради новите социални и икономически проблеми. Но за да не се използват те за политически реванш и бягство от правосъдие, не трябва да се разчита само на усилията на прокуратурата, но и на всички, които се вижда, че не проявяват голословност и пряко участват във всички животоспасяващи усилия.