Общо показвания

неделя, 26 април 2020 г.

Нека не се самозалъгваме

Лъжата върви по-напред, ама далеч не стига. 35000 хиляди автомобила напуснаха столицата в петък, уж по работа и неотложни причини.

2309 от тях и 3800 лица са били върнати от проверяващите полицаи, съобщи главен комисар Ивайло Иванов. Потокът не спря и в събота. Със сигурност те ще се върнат за началото на работната седмица. Това “уикенд” придвижване напред назад, се случи въпреки предупрежденията на специалистите, че опасността съществува. Очевидно е, че евтиното хитруване, забелязано още по великденските празници, продължава.

А в демократична страна като нашата не могат да се приложат крути мерки като заваряване входните врати на блоковете, както се правеше в китайския град Ухан, или да се внесат малко от онези индийци с дългите пръти, които раздават правосъдие по улиците на индийските градове. Вижда се също, че предприетите мерки са дори по леки от тези в други европейски страни. Новината, че извънредното положение може да падне преди крайния срок, също не бива да ни радва. Защото отговорносттта след него се очаква да бъде изцяло на гражданите.

От това, което се случва, е съмнително несъобразяващите се с карантината, да разберат, че трябва да се устиска още малко, докато дойдат топлите дни и вирусът изчезне, както прогнозират оптимистите сред вирусолозите. Истината е, че отпускане не бива да има.

Затова в този момент е по-добре да се доверяваме, не на всезнайковците, самопровъзгласили се за говорители на общественото мнение, а единствено на лекарите, които са в първата линия. Не само да им вярваме, но трябва да щадим преди всичко техния труд. Редом с това да пазим живота на родителите си. И най-вече да не лъжем себе си.