Общо показвания

сряда, 22 април 2020 г.

С козунаци криза не се решава

Ясно е, че без парламентарен контрол не може. Премиерът също не може дълго да отлага изслушването му от народните избраници. Работа на опозицията е да задава неудобни за управляващите въпроси. Но това, което се случва засега е неуместна игра на котка и мишка.

Първо бе отменен петъчният парламентарен контрол, сега бе отложено явяването на премиера. Уж 48 народни представители могат да поискат изслушването му, но то може да се провали, ако няма кворум, както и стана. 
Възникват няколко въпроса, първият е, при всекидневната публичност на действията на правителството и в условията на криза, не е ли търсене на излишен пиар от една страна, и поставяне в риск, от друга, на всички в Народното събрание. Видя се, че вирусът не пощади депутатите.

Истината е, че дълго не може да се отлага изслушването. Парламентът е този, които гласува извънредното положение и отчетността на всички, които се грижат за здравето и икономическата стабилност на страната, трябва да се осъществи в пленарната зала. 

Веднага след като заседанието се провали, от БСП обявиха, че вкарват в деловодството на НС искане за нова изслушване на премиера. Това означава, че до 7 дни заседание пак ще има. 

Глупаво би било да продължат тези дискредитиращи политическата класа игрички. Но за да няма нови заразени, е добре да се регламентира това изслушване да е онлайн, както например има вече онлайн регистрация.
По-същественият въпрос обаче в момента е друг. И той е как политиците помагат на хората да се справят с трудностите. След като ще се търси отчетност, би следвало този, който иска това, също да представи своя дял на свършеното. С едни само Великденски козунаци няма как да се отбие номера.