Общо показвания

събота, 8 февруари 2020 г.

Пазете лекарите!

Негативизмът срещу лекарите отново придоби уродливи форми през последните дни – пиян мъж нападна доктор в спешното отделение на пазарджишката болница, майки се нахвърлиха срещу медици, заради мухъл в детско отделение на благоевградската болница.

Всъщност и в двата случая не лекарите са виновни, а чипът, както обичаше да казва царят. При побоя пияни докарват с колата си пациент, който вече е мъртъв, но нападат доктора, защото не им помагал да го свалят на носилката, във втория – пак лекарите са виновни за това, че придружителките на болните деца не спазват правилата за хигиена. 

Ще кажем направо – лекарите не са боксьори, не са и хигиенисти! Те спасяват човешки животи. На тях им трябват добри условия за работа, не само на пациентите. А тези, които са поели организирането на тяхната работа, трябва да направят така, че те да могат да я вършат безпрепятствено, а не да бъдат обвинявани за чужди вини. 

Не само срещу агресивните пациенти трябва да се действа безкомпромисно, но и срещу тези, които нарушават правилата за пребиваване. В единия случай бодигардът е трябвало да посрещне нападалите, а не да се появи след дъжд качулка, а във втория - тези, които се хвалят, че близо милион събрали от дарения, за реновирането на болницата, е можело да се погрижат да се купи пералня и сушилня, за да може майките да поддържат личната хигиена докато са там с децата си. 

Така че, гневът е към други – не рядко и към нас самите! Затова, моля, пазете лекарите. Рано или късно, те ще са тези, които ще могат да ви помогнат – на вас или вашите близки.