Общо показвания

вторник, 11 февруари 2020 г.

Безкомпромисно

Крайно време беше да се предприемат действия за спиране на проявите към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда.

Градската прокуратура на София, след разпореждане на главния прокурор, извърши проверка, събра доказателства и внесе искане в съда да бъде забранена дейността на организация, която от години се занимава с действия, по същество насочени срещу етническия мир и уронващи престижа на страната ни. 

Ще кажем направо – не е ежегодното провеждане на “Луков марш” единствената причина. Само миналата година бяха демонстративно обругани синагоги и джамии, а плакати на Фюрера демонстративно бяха разлепени срещу храма на Темида в областен град. В повечето случаи не се стига до извършителите, а заловените се третират като дребни хулигани. 

Щраусовото скриване на главата в пясъка, незабелязването и подминаването на тези прояви неизбежно ще доведе до насилие. При това в страна, която се слави че не е допуснала етнически сблъсъци след политическите промени на Балканите от края на миналия век. Никак не е изненадващо, но е много обезпокояващо, че в жилището на един от членовете на тази организация бе открит цял арсенал от оръжия и взривни вещества. 

Така че би било добре действията на новия главен прокурор Иван Гешев да бъдат подкрепени и от съда. Формулата “вие ги залавяте, ние ги пускаме” вече не работи. Особено след звучния шамар към тази магистратска прослойка от Държавния департамент на САЩ. Разиграването на топката, чрез търсене на допълнителни аргументи от страна на съдийските състави вече е неприемлива. 

Страната ни е известна с проявите на етническа толератност, особено след като бяха спасени от газовите камери на Хитлер над 50000 български евреи. Но по време на комунистическия режим бяха прокудени половин български турци. Това не бива да се забравя. Особено от тези, които имат претенции, че са за правовия ред.