Общо показвания

понеделник, 17 февруари 2020 г.

Римейкът "Кажи си, Иване!"


Оглушителна протестърска тишина настъпи след телевизионното разкритие на Стив Ханке, че е дал на президента Петър Стоянов куфарче с документи, уличаващи в корупция тогаващния премиер Иван Костов. Иначе доста шумните им медии, за втори път само за няколоко дни са в шок, след като Държавният департамент на САШ обяви неочаквано за тях съдия за корумпиран и му наложи забрана да посещава страната. 

Твърденията на Ханке със сигурност ще предизвикат интереса на прокуратурата. Главният прокурор нареди да се разследват всички приватизационни сделки и ще обяви виновниците за криминалния преход, независимо от това, че е изтекла давността за съдебни действия. На дъгогодишното замитане на следите от грабежа трябва да се сложи край. И виновниците е добре да получат морални присъди. А днешните подсъдни олигарси – заслужено ефективно наказание. Защото те самите са рожби на този преход и преки участници в него.

Скандалното разкритие на Ханке е поредното доказателство за това, че има скрити мини. И че парите за приватизацията не са дошли просто ей така от въздуха, а от стотици офшорни фирми, които преди това са били заредени с пари от първичния червен грабеж и фалит на банки през 90-те години на миналия век. Бившият преподавател по марксистка политикономия, със сигурност е бил наясно с мащабността да далаверите. Но не само си е замълчал престъпно, но е улеснил създаването на олигархичната каста.

Свидетели сме на римейк на някогашния водевил “Кажи си, Иване!”, на Петър Стоянов. Сега той е продължен от Костов: “Нека Стоянов да каже” и Ханке го ненавиждал, защото казал, “че не той бил бащата на валутния борд”. Ще кажем направо – ако има нещо емоционално това е, че тези, които навремето повярваха в синята идея, едва ли са забравили как бяха излъгани. Не само идейно, а и брутално бяха ограбени - чрез бонове и лъжи, че ще станат собственици на предприятията, но в действителност по-късно хиляди бяха изхвърлени на улицата. 

Всъщност, както се вижда, маските рано или късно падат. И може да е пито, но не е платено още. Не са случайни думите на Ханке, “че вълкът вече е в кошарата” и “че самата съдебна система е корумпирана”. А точно там са тези, които са разпънали чадър на подсъдните олигарси и са оставили “червено-синята” мъгла да шества безнаказано. Номерът “кажи си” и “той да каже” вече не върви. Има нужда от възмездие.