Общо показвания

вторник, 25 февруари 2020 г.

Всекиму своето

Двойнствеността на самообявилите се за “протестъри” не е от вчера. Затова не се изненадахме, че иначе следящите под лупа всяко действие на прокуратурата, за да я обвинят шумно в превишаване на правата и, сега си мълчат. Мълчат за арестите в Лъки и в Пловдив на допусналите замърсяването на река, нищо не казват за задържането на шефката на болницата в Раднево и нейни служители, облажили са крупни суми пари, за сметка на персонала, оставен без заплати от месеци и болница затънала в дългове.

Не очакваме, разбира се, да има подкрепа за бързите действия на институциите, но сме изненадани, че няма тревога за здравето на живеещите край реката, нито съпричастност към ограбените лекари и служители в болницата в Раднево. 

Всъщност не трябва да се учудваме, след като техният гуру и баща на криминалния преход Иван Костов, вместо да си посипе главата с пепел и да се скрие вдън земя, поиска от тв екрана хората да му се извинят, били го набедили, че е купил половината от приватизираните предприятия. Ще кажем направо – неговата наглост отдавна не ни впечатлява. Бившият преподавател по марксистка политикономия обвинява народа ни не от вчера, но истината се вижда – и тя е, че по време на неговото управление обрече на глад хиляди българи, като ги изхвърли на улицата и създаде днешния подсъден олигархичен кръг. 

По-лошото е, че отгледа и нова върхушка, която не вижда нищо ненормално в това, че се изхвърлят химикали в реките, че се внасят незаконно и горят отровни боклуци, и че шефка на болница нехае за оставените да гладуват. 

Вой до бога, обаче се вдига, когато прокуратурата осветява техните тъмни дела. Както го направи за пореден път Костов. Затова ще напомним, особено на разпъващите чадър над тях магистрати, че един от основните принципи на римското право, валиден и днес е: „Предписанията на правото са такива: да се живее честно, да не се вреди другиму, да се отдава всекиму своето“ (Digesta I, 1, 4).