Общо показвания

петък, 5 април 2019 г.

Внимателно с църковните канони

Преди да се търси медийна интрига и провокира противопоставяне на нашата църква с Ватикана, е добре да се прегледа внимателно програмата на посещението на папа Франциск в страната ни.
И най-вече да се осмисли, че папата ще влезе в патриаршеския храм на мълчалива молитва пред олтара на светите братя Кирил и Методий, заради значимостта на тяхното дело както за православния, така и за католическия свят. Ясно е, че от времето на социализма са се подклаждали интриги, целящи създаването на напрежение. Служителите на всички вероизповедания са били подлагани на репресии, а някои от тях платиха с живота си.  

Затова, както посещението на папа Йоан Павел II през 2002 г., така и предстоящото на папа Франциск, са стъпки към заличаването на тоталитарните минало, целящи сближаване между двете църкви. Преди всичко заради съвместния живот на техните паства. 

Решенията на Светия синод са протоколни и издържани според каноните и няма нищо необичайно в това, че няма да има обща молитва. В същото време Патриархът ни изрази готовност да почете главата на Римокатолическата църква като го приеме. Не на последно място посещението на папата е в момент, когато има подем в миролюбивите междусъседски отношения на Балканите и в същото време продължават опити, включително и в нашата страна, да се противопоставят едни на други вероизповедания. 

Така, че нека съсредоточим вниманието си не към търсене на несъществуващи интриги, а към общите дела, за които дейността на братята Кирил и Методи е пример и до днес.