Общо показвания

петък, 12 април 2019 г.

Патологичните лъжи на Иван Костов

 На лъжата краката са къси е казал народът.
Вместо да се скрие и по никакъв повод да не търси публичност, станахме свидетели на поредния смешен опит от Иван Костов да се оневини като водеща фигура на криминалния преход. В тв изява, за да промотира мемоарите си, някогашния преподавател по марксистка политикономия бе избрал една от тактиките на бившия комунистически режим, когато се издънят  – ние сме праведниците и борците за светло бъдеще, други са тези които ни провалят. 
Днес обаче това звучи нездравословно. 
Не е за чудене, че единственото вярно в думите му бяха споменаванията за контрабандата през старите канали на Държавна сигурност, мутрите, фалитът на банките, бандитската приватизация. Той обаче пропусна да отбележи, че като финансов министър, а по-късно и като премиер не само нищо не направи, за да спре тези канали, да предотврати банковите фалити и да неутрализира мутрите, а дори подпомогна разграбването на държавните активи. По време на неговото управление изгря звездата на печално известния Косьо Самоковеца, беше на път партията му да закупи една банка, но като не мина номерът му, се ориентира към бъдещата КТБ. Не случайно се оказва, че по лични сметки от тази банка са му превеждани хиляди безотчетни пари. Костов няма пръст нито в идването на власт на СДС (беше се скрил за няколко часа по време на щурма на парламента, докато разбере накъде духа вятърът), нито в Косовската криза, (депутатите бяха тези, които не дадоха коридор на руските самолети за Сърбия), нямаше пръст и в махането на Визовия режим (той обяви, че демонстрациите пред западните посолства са ченгеджийска операция). А какво да кажем за досиетата на агенти на ДС, включително и на свои партийни членове, които той скри...
Списъкът на неговите мрачни дела е дълъг, спираме се само на част от днешните лъжи. И как не го беше срам да говори за неспечелената битка за децата и подрастващите. Нали точно по неговото управление имаха цялата власт, а днес си служи с купешки фрази за това че децата били останали в състояние на деидеологизация и поради тази причина не можело да бъдат конкуретноспособни на европейския пазар. Но да не набъркваме децата, само ще споменем онази сграда в столицата, чиито офиси е трябвало да бъдат запълнени с фирми, свързани с КТБ, за да може да текат пари към фамилията му.

Всъщност, единственото, което се очаква от Костов, е да поиска прошка. Но няма да я поиска, защото си мисли, че няма за какво. Това се нарича отхвърляне в психопатологията и е един много нездрав, но красноречив за диагнозата защитен механизъм на егото.