Общо показвания

сряда, 10 април 2019 г.

Пирова победа

И Драгалевският лифт спря. Спряха го, въпреки, че носеше печалба. Основната причина е, че той е не само морално остарял, но и вече опасен. Правилно решение. Не трябва да има и съмнение за застрашен човешки живот.

Всъщност, спирането на лифта е “радостно” събитие за самообявилите се за еколози. Колкотото по-труден е достъпът до планината, толкова по-добре ще е за тях. Ощетени са обаче хиляди софиянци и гости на града.

Ето един “Параграф 22”, който в момента пречи да се възстанови лифта. За да бъде направен модерен и много по-бърз, той се нуждае от основи и стълбове, които инженерно издържат на такова натоварване. Но те не могат да се изградят на сегашните стъпки, т.е. самият процес на обновяване представлява ново строителство, а то е забранено. Не може и да се разшири трасето, което също е забранено.

Според един от еколозите, под чието управление Витоша бе нападната от корояд, според и сега действащия план можело и дори се препоръчвало обновяване. Това можело да се случи без ни на-малко да се наруши трасето. Той и Барон Мюнхаузен може да полети като се изтегли за косата.

Ще кажем обаче, че това е пирова победа за Тома Белев и сектантите му.


Но е крайно време властимащите, които и да са те, да престанат да обръщат внимание на псевдоекологичните словестни еквилибристики и да се погрижат както за чистотата на Витоша, така и за отдиха на гражданите. Първите стъпки са направени с новите екологични автобуси. Трябва да се направят и следващите – да се ограничи и спре дори движението на автомобили, да се реновират старите лифтове и да се построят нови, толкова на брой, че планината наистина да стане общодостъпна, каквито са повечето планини в Европа.