Общо показвания

четвъртък, 28 юни 2018 г.

Хайде, стига с тези дискусии

Едва ли има някой, който да не е разбрал, че системата не помага на майките на деца с увреждания. Така, че нека тези, от които зависи, т.е.управляващите, както и парламентарно представените партии, да спрат миришещите на популизъм дискусии и решат проблема. Министърът “Иди си, ела си”, да спре да шикалкави и по чиновнически да угажда на всеки, който го “шамаросва”. И вместо нищо да не прави, да вземе да подреди собствения си двор. А НПО-тата, вместо да размахват като смокинов лист онези 16 милиарда лева, които били необходими за да са щастливи всички, да се погрижат с не малкото милиони, с които ги субсидират,  не за своето благоденствие, а за хората, които трябва да обгрижват.

Не е лесно, но не и невъзможно, напротив – много бързо може да се постигне това.

Първо, трябва да се уреди въпросът с личния асистент и другите услуги. Ужасно е майки да напускат страната, защото другаде ще получат това, което не получават тук. Не може да приемем за нормално една майка на дете с увреждания, като постъпи в болница, да вземе детето със себе си, защото няма на кой да се довери за грижите му. Но да не продължаваме с другите срамни неуредици, които не са малко. 

Второ, детайлно да се провери как се харчат държавните субсидии, както и идващите от чужбина парични потоци за тази дейност. И ако се установи, че не отиват по предназначение, не само да се спре дейността на тези псевдохуманисти, но да им се потърси съдебна отговорност. И трето, самото министерство така да се реорганизира, че там да работят социално отговорни хора, а не политически калинки и екскурзианти.

И накрая, но не на последно място, да се спре с този номер “разделяй и владей”, както и добре познатото замеряне с отговорности. Всички искаме тези майки не само да могат да се грижат за децата си, но и да работят, защото са сигурни, че могат да оставят обгрижването на наистина отговорни хора.