Общо показвания

понеделник, 2 юли 2018 г.

Късите крака на лъжливите еколози

На лъжата краката са къси, е казал народът. Един популистки спор на псевдоеколозите с гражданите, които искат да имат досег с природата, е на път да приключи.

С помощта на държавата и на ЮНЕСКО, която мнимите защитници на природата размахваха като плашило и заливаха с доноси. Според решение на Комитета за световното природно наследство към организацията разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк „Пирин“ вече е позволено. Условието е властта да се придържа стриктно законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта. Т.е. дава се зелена светлина за строителството на нов лифт в Банско. По-същественото е, че това отваря пътя за изграждането на лифтове и в другите планини, където от години има проекти, но те са блокирани.

Видя се, че самозванците не се впечатлиха от положителния пример с лифта до Седемте езера в Рила, с който се даде възможност на хиляди да посетят тази природна забележителност и се тества успешно способността им да я пазят от замърсяване. Нито пък се трогнаха задръстванията с коли и множеството катастрофи на Витоша, застрашили човешки животи, особено през зимата.

Всъщност отдавна е ясно, че зад благородната кауза надничат политически манипулатори, които преследват свои цели, нямащи нищо общо с нея. Още по-лошо е, че те гледат на хората като на вредители. И през ум не им минава, че човекът има нужда от природата, както и тя от него. Но не с фалшиви забрани, а в търсене на хармония, каквато винаги е съществувала.

Затова беше крайно време държавата да се намеси и даде отпор на разпасалите се “еколози”. Твърде дълго ги остави да заливат европейските институции с фалшиви новини. И това е само началото. Скоро ще трябва да си платят и за ощетения национален интерес.