Общо показвания

петък, 22 юни 2018 г.

Бягства като на кино - не е забавно!



Няма как да не ни притеснява поредното бягство на затворник. И обяснението, че той не бил избягал от затвора, а от работното място, където не бил под опеката на затворническата адмистрация, е нелепо. Глупаво е да се прехвърля топката и да се търси вина. Не че няма, тя е персонална, както правилно отбеляза главния прокурор, но основния проблем, според него, е в грешно написаните правила, които “изкушават” престъпника да потърси свободата. Самата система, по преценка на затворническата управа да се решава кой затворник ще е на по-лек режим и кой ще може да бъде наеман от фирми, дава възможност за корупционни пробиви и улеснява решилите да бягат. 

Затова, вместо парламентарен популизъм, е добре депутатите, заедно с шефовете на затворите и експертите, бързо да решат проблема. А не да се действа по най-лесния начин – щом като бягат, няма да ги пращаме да работят навън, ще ги държим затворени. Това също е популизъм и издава безпомощност.

Притеснително е също, че МВР, както при случая с бягството от Централния софийски затвор, така и сега, не може бързо да хване бегълците. Всяко забавяне води до страх в обществото и възможност за ново по-опасно престъпление, застрашаващо човешки животи. Излиза, че ловците на бегълци нямат достатъчен ресурс, нито опит бързо да се справят със залавянето на престъпниците. Главната причина е липсата на подготовка и отиграването на подобни ситуации. Всеки път се говори за засилването на видеоконтрола, както и за използването на други модерни способи за издирване, но очевидно, това, което се прави в действителност не е достатъчно.

И накрая любопитно е да се отбележи, че бягствата напомнят на добрите екшън филми. Засега завършват с хепиенд. Но не е ясно докога, още повече, че не сме на кино.