Общо показвания

неделя, 25 септември 2016 г.

Солидарност в пенсия

Паметливите си спомнят, че Желязната завеса първо падна на границата между Австрия и Унгария. Двамата тогаващни външни министри на двете страни Алоис Мок и Гюла Хорн собственоръчно прерязаха телената мрежа през юни 1989 година. И хиляди германци изхвърчаха с трабантчетата си при роднините на Запад през отворената граница.
Днес 26 години по-късно европейските лидери строят нова Желязна завеса, очевидно забравили уроците от миналото. Те са по-разединени от тогава, когато имаше само Изток и Запад. Австрийци и унгарци усилено изграждат нови огради помежду си. Заради бежанците.
Всъщност парадоксално е, че поредната среща между евролидерите за новото разделение беше събота във Виена. Нищо успокоително не дойде от нея. Да, Брюксел още преди това ни обеща 160 млн.евро помощ, но това са мерки на парче. Липсата на обща европейска стратегия в никакъв случаи не намалява заплахата да бъдем залети от бежанци. Във Виена не се чуха нови визии, а само уклончиви пожелания за нашето предложение и това на други балкански лидери за създаването на зони за сигурност извън Евросъюза.
Истината е, че солидарност между страните на стария континент вече няма. Тя май излезе в отпуск, да не кажем в пенсия. И разумното поведение на нашата страна е да продължи да се грижи за собствената сигурност като поддържа добри отношения със съседите, от които зависи мигрантския наплив и същевременно доизгради стената. Както е казал народът никой не може да ни помогне ако сами не си помогнем.