Общо показвания

петък, 2 септември 2016 г.

Предизборна пушилка с досиета

Четвърт век след демократичните промени, става все по нелепо да се развява призракът на ДС в пленарната зала. И това, че се разширяват категориите на проверявани лица, кандидатстващи за публични постове е новина, която ще даде повод за политически спекулации, но няма да има ефект от нея. Както се случи днес в Народното събрание. 

А затова, че сянката на репресивното тоталитарно минало често се появява в ежедневието, вина имат не само наследниците на бившата комунистическа партия, но и тези, които размахваха знамето на демокрацията, но тайно си разпределяха благата в синьо-червената мъгла. 

Днес няма нужда от крайни изцепки, каквито са призивите от БСП за закриване на комисията по досиетата. Обаче идеята за създаването на институт, който да пази архивите и да даде възможност да се изследва това минало, е добра. Не е трудно с общи усилия комисията да се преформулира. Там работят хора с опит, те са тези, които ще бъдат най-полезни за този институт. 

Другото е излишна патетика, която развеселява като вица за Гарабед Шпионина, който трябвало да бъде посетен от агент на чужда държава. „Пристига агентът пред блока и вижда, че на всички звънци имената започват с Гарабед. Решил да звъни поред. Още на първия, щом чули паролата по домофона, от другата страна тутакси отговорили: "А-аа, Гарабед Шпионина ли търсите, звъннете на осмия етаж, 35-ти апартамент".