Общо показвания

вторник, 13 септември 2016 г.

Кой ще плати за изпадналите в беда

Гръмките фрази за сигурността на страната ни имат и една друга страна, която мнозина се правят, че не забелязват.
Професор Милан Миланов от "Пирогов" съобщи в сутрешния блок на една телевизия, че за животоспасяващите консумативи на Цвети (гимнастичката) още в самото начало трябвало да се платят 22 000 лв. И че Кралев (министърът на спорта) ги дал. На въпрос какво се случва, ако няма кой да плати - той отговори: "Или "Пирогов" плаща, или ние не ги слагаме... И това е ужасното...." Каза го като човек, който със сигурност също умира, заради тази дилема.

Всеки ден стотици лекари, пациенти и техните роднини се налага да търсят спешно решение. Лошото е, че някак си свикнахме - неизбежните смъртни случаи, заради липса на пари, се превърнаха в част от ежедневието. Тези, които гледат от страни също не са невинни. От морална гледна точка и протестъри, и политици са длъжници...

И понеже вече влязохме в президентската кампания нека кандидатите да запишат решаването на този проблем отсега в дневния ред на Съвета по национална сигурност. Какъв е смисълът от политическата победа, ако не се спечели най-важната битка - тази за спасяването на изпадналия в беда.