Общо показвания

четвъртък, 8 септември 2016 г.

Стимул за дарители

За някои може да е изненадващо, но се появи законопроект, който бе приет с внушителните 129 гласа и не предизвика предизборни спекулации. Дарените до 30 дни преди изтичането на срока за годност храни няма да се облагат с ДДС. Освен това бе регламентирано т.нар. „хранително банкиране“, т.е. юридически лица с нестопанска дейност, но регистрирани като оператори с храни, също да могат да извършват тази дейност. По този начин се развързват ръцете на много частни лица за полезни инициативи. 

Трябва обаче да припомним, че дарителството у нас след демократичните промени навява лоши спомени. Затова съставителите на закона са се постарали да има и някои пречки за измами. Една от тях е, че тези дарения не трябва да превишават 0,5% от общия годишен оборот на фирмата. Това не е достатъчно. Самата възможност за спестяване на ДДС дава възможност за прилагане на някои врътки. Не е трудно да си представим как пътят от голямата хранителна верига до живеещите в недоимък да се окаже "дълъг", защото някои са решили да се облагодетелстват. Не случайно от финансовото министерство имат някои възражения по текстовете. 

Остава ни да се надяваме, че добрата новина няма да бъде помрачена и че близо 670 хиляди тона храна ще може да бъде разпределена между социално слабите български граждани.