Общо показвания

понеделник, 8 август 2016 г.

Мнима еврозагриженост


Свидетели сме на поредното доказателство за двойния аршин на Брюксел. Буквално за дни Европейската гранична агенция (Фронтекс) засили присъствието си на сръбско-българската граница. В същото време интересът на агенцията към другите две невралгични граници е слаб - на Гърция бяха обещани 4000 души, а са изпратени само 300, по границата ни с Турция са командировани неколцина души на граничните пунктове, където проверяват само документи.

Подобно "загриженост" показва или пренебрежително отношение към страни, които са граници на Евросъюза или (което е по-лошо) е знак за стесняването на границите. По този повод е добре не само нашите евродепутати да защитават интересите на страната, но и национално отговорните институции като парламент, правителство и президентство да изработят позиция по отношение на бежанците. И да бъде представена в Брюксел. След което да поискаме дължимото.

Няма да припомняме колко десетки милиони бяха хвърлени в няколко дневна операция за ограничаване на бежанския поток в Средизимно море, докато годишната помощ за нашата страна е в пъти по-малка предвид на икономическото ни състояние. Излиза, че както досега, ще трябва сами да се оправяме и ще разчитаме на добронамереността на съседите ни. Не е редно и малко обидно е обаче по границата с Турция да обикалят съвместни българо-сръбски патрули. Еврочиновниците трябва не да се грижат за своите интереси или да имитират дейност, а действително да помогнат на страната ни.