Общо показвания

понеделник, 22 август 2016 г.

Пожар в храма на културата


Изпепеляването на няколко тютюневи складове в Пловдив, паметници на културата, е предизвикателство не само към милеещите за нея, но и към държавността.
Знае се, че има сблъсък между обществен и частен интерес за тези сгради. Известно е вече, че палежът е умишлен. Прокуратурата, както и при първия случай, така и сега, ще трябва да си свърши работата. Необходимо е обаче останалите институции да действат бързо. Виновните трябва да получат подобаващо наказание, включително и по новите антитерористичите текстове в Наказателния кодекс. Със сигурност животът на живеещите наблизо е бил в опасност и само адекватната намеса на огнеборците ги е спасила.

Ще отбележим още, че за тези складове имаше план да се превърнат в още един културен център на града, който се готви да бъде през 2018 г. културна столица на Европа. Но не само заради това реакцията е емоционална, а и защото складовете се свързват с имената на родолюбецът и благодетел на града Димитър Кудоглу и писателя Димитър Димов.


Има много начини, по които може да се намерят пари за възстановяването им. Било от заловена контрабанда, било с помощта на еврофондове. Пловдивчани също би следвало да се отзоват. Проблемът обаче е, че това ще е огромен разход. Затова държавата трябва да използва цялата си мощ, за да пресече веднъж завинаги подобен род посегателства.