Общо показвания

понеделник, 15 август 2016 г.

Незрящи показаха, че върховете са за всички


През последните два дни двама незрящи Калинка Бонева и Виктор Асенов, заедно с кучетата си водачи, изкачиха връх Вихрен и преминаха по опасния ръб на Кончето. Те са първите, които го правят и естествено постъпката им предизвика вълна от възхищение в мрежата. В началота на есента Боян Петров, покорил вече осем осемхилядника в Хималаите, ще води ентусиасти на вр. Мальовица (Рила) и до Райското пръскало (Стара планина).

Няма нищо случайно нито в постигнатото от незрящите, нито в намерението на болния от диабет Петров. Това,  което тримата вършат, не  е само за овации. То е знак, че планините ни не са нито за поголовна сеч, нито за опазване от мними "еколози". Всички заинтересовани трябва да направят така, че всеки, който иска да се наслади на природата ни, да има тази възможност. Като спазва всички правила за опазването и, разбира се. 

Не може в трите ни национални парка да потъват всяка година милиони евро, а да има повече забранителни табели, от колкото указателни. И инфраструктурата в тях да е на примитивно ниво. Крайно време е, вместо да си пречат едни на други на принципа "на мене може да ми е зле, ама и на съседа също няма да му е добре", да загърбят безсмислените битки и да направят така, че това, което постигнаха двамата незрящи, да не се превръща в събитие, а да е ежедневие. Похвално е, че Петров ще привлече за каузата на природата стотици нови планинари, но за да има продължение, то не може да се случи без превръщането на планината в достъпно място