Общо показвания

петък, 24 август 2012 г.

За незабележимите победи


Има един виц, много характерен за криминалния преход. Съдия пита: ”Господине, защо блъснахте колата на дамата пред вас?”„Господин съдия, тя ме заблуди. Даде ляв мигач и, представете си, зави наляво!”... По всичко личи обаче, че е дошъл краят на шикалкавенето на Октопода. Само за един ден няколко хиляди български граждани въздъхнаха с облекчение. Писналият на всички с далаверите и пиянството си кмет на пловдивската община Куклен най-после бе отстранен от съда. Той и заместникът му ще отговарят за присвоени милиони. Като прибавим към тях и нецелесъобазно профуканите пари, тутакси ще ни светне защо в това малко градче все още няма канализация. А освен кметските храненици, повечето жители са безработни.

Горе-долу по същото време в друга пловдивска община багер и фадрома влязоха в един от палатите на Цар Киро, известен като Стъклената къща. С решение на Административния съд той бе обявен за незаконен - няма проект, нито пък скица за застрояване. Освен този имот са съборени оградата на старата къща на „царя”, която е малко по-надолу по улицата, както и на хасиендата в местността "Изгорялата воденица" край селото.
По-късно пък стана ясно, че в така нареченото „Весело село” от незаконни вили край яз. „Ивайловград” е започнало разрушаването на последните 19 незаконни имота, които ще допълнят списъка от вече разрушените 117 обекта.
Любопитно е да се отговори защо чак сега нарушилите закона са преследвани. Отговорът не е труден, но е показателен за тясната зависимост, сполучливо характеризирана през годините като червено-синя мъгла.
Всъщност избирателите бяха тези, които дълги години бяха лъгани и отляво, и отдясно. Но сега имат шанса да бъдат най-после възнаградени. Трупаната през годините горчилка от неизпълнените надежди е толкова голяма, че дори когато чудото се случва, те все още са нащрек. И с право.
Разбира се, че това не е краят на бедите. Докато всички замесени не получат справедливи наказания, едва ли местните жители ще бъдат спокойни. Но самият факт, че някой не само чу техния глас, но и с подобаваща властова мощ показа, че недосегаеми няма да има, е достатъчно обнадеждаващ.
Далеч по-неспокойни вече ще бъдат кукловодите. Тези, които осигуряваха безпрепятствен чадър през годините на Цар Киро, на кукленския кмет, на свиленградските тарикати. Тяхната власт и благоденствие са силно разклатени. Те няма да леят крокодилски сълзи. Но едва ли ще стоят със скръстени ръце. И ще направят всичко възможно да си върнат статуквото. Нека само си припомним септемврийските миналогодишни бунтове в Катуница заради терора на ромската фамилия. Скритите мини на подобни конфликти тепърва ще избухват. С тази малка, но съществена разлика, че подбудителите и участниците в тях ще знаят какво ги очаква. Също така тези, които са търпели безчинствата на местните мандарини, едва ли повече ще си траят. Затова винаги, когато идва часът на възмездието, примерът от него трябва да бъде последван от всички засегнати. Защото само така ще бъдат окуражени и облечените във власт да отрежат пипалата на Октопода. И едва ли повече някой ще се връзва на номера с левия мигач, а още по-малко на левия завой.