Общо показвания

четвъртък, 30 август 2012 г.

Словесни пърформанси на "Позитано" 20

Изцепката на Антон Кутев, висш функционер на БСП, не е само вътрешнопартиен проблем, както се опитват да го изкарат някои. Още по-опасен е стремежът да бъде замазан случаят като някаква уж шегичка с така наречения „развит социализъм” или пък да бъдат обвинени други партии в подобни изхвърляния. Защото да се заяви: „Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път. В нашата партия е нормално наследниците да стават социалисти просто заради бащите си”, е опит да се реабилитира бившата комунистическа партия, чийто режим бе обявен за престъпен и с която новоизлюпените социалисти официално обявиха, че скъсват завинаги още през 90-те години на миналия век. Още повече, че това нагло изявление бе направено точно по времето, когато Европа почете паметта на жертвите на нацисткия и комунистическите тоталитарни режими (23.08). Нека само си представим как биха реагирали в Германия, ако някой се опита да защити холокоста. Учудващо е, че правозащитниците, които са гръмогласни за някои частни случаи, все още си траят, както не реагират и компетентните органи. А ръководството на БСП се опитва да прехвърли вината


от болната на здравата глава

Но защо ли се учудваме, след като нямаше реакция от страна на същата тази върхушка по повод на друго скандално изхвърляне на Кутев, написано в личната му страница във „Фейсбук” по повод земетресението в от 5,8 по Рихтер в Перник:
“Земетресението събори няколко комина и един селски мост. Стотина къщи се напукаха. Защо това се превръща в единствената национална тема? Помагаме на хората с напуканите къщи (нали за това е държавата) и продължаваме напред! Защо е този шум? Човек ще си каже, че си нямаме сериозни проблеми в тази държава, та се занимаваме с измислени. Вредата за живота на хората от замразените доходи е доста по-голяма, отколкото земетресението успя да нанесе!” Нека сега пак да се опитаме да си представим този отговорник по медийната политика като министър на информацията на червено правителство как би се държал, след като в коментара му в социалната мрежа


нямаше капчица състрадание към хорската трагедия


Точно това е нещо, което не може и не бива да бъде подминавано с лека ръка.
Но нека преди това видим кой е всъщност Кутев. Учил-недоучил, той е типичен пример на нагаждач, разбрал, че сладкият живот не се постига с труд, още по-малко със шиене на ризи и чаршафи, както сам обяснява, за да стигне до следния фундаментален извод, за който Остап Бендер би го поздравил: „Видях как много хора изкарват с лекота парите си, без да ги изработват. Преди 4 г. (1999-2000 г.) в политиката се изкарваха достатъчно пари, за да си богат, властен и силен”. След подобна откровеност

плонжирането и чупките пред този

който може да му осигури благоденствие, се превръщат в ежедневие през последните десетина години за Кутев. Е, какво друго да очакваме от него, освен да бъде гласовитата маша на група хора, за които поредицата от изборни провали нямат никакво значение. Така беше и по времето на социализма, когато всички виждаха, че корабът потъва, но за диктатора и приближените му светлото комунистическо бъдеще беше на ръка разстояние. И всеки, който публично се осмеляваше да се усъмни в това, го посичаше червеният Гьобелс, а дългата ръка на ДС свършваше останалото. Тука можем да припомним забележителната му статия „Властта като божествен перформанс”, в която той споделя дълбокоумни разсъждения: „Според мен човек, който не се чувства годен да промени историята на страната си, няма какво да търси в политиката.” „Хубавото на политиката е, че чрез нея човек може да реализира мащабни проекти. С политическата мощ можеш да променяш видимо света на другите. Тази мощ е истинският наркотик на властта.”
Всъщност червените се правят на умрели лисици
и искат от нас да се държим към Кутев като към блондинката от следния виц:
“Полицай спира огромен „Мерцедес”, вътре красива блондинка:
„Добър ден, документите за проверка!”
Блондинката:
„Не знам за какво говорите.”
Полицаят:
„Ами за шофьорска книжка и талона на колата!
Блондинката отново отговаря, че не знае, за какво става въпрос и настоява, че няма документи.
Полицаят:
„Госпожице, защо не проверите в дамската си чанта или в жабката на колата!”
Блондинката проверява и наистина намира необходимите документи. В този момент по радиостанцията на полицая се обажда негов колега и след като разбира, че е спрял същата блондинка с мерцедеса, го съветва да си събуе гащите пред нея и да види какво ще стане.
Полицаят си свалил панталоните и застанал пред красивата блондинка.Възмутена блондинката отвърнала:“Еееее, пак ли алкохолна проба!”
Едва ли обаче ще им повярваме. Арогантното повторение, включително и на изборните загуби, може и да е забавно за някои, но на нас не ни е до смях. Словесните пърформанси на Кутев са показателни за това защо толкова дълго е шествал криминалният преход. И защо в Европа вземат драстични мерки срещу дръзналите да върнат нацизма или тоталитаризма.