Общо показвания

сряда, 22 август 2012 г.

Летни сини надежди

Сините, които преди няколко месеца направиха трудния избор да напуснат Синята коалиция и заради това спешно се наложи да изберат нов председател на партията, съвсем обяснимо първи откриха политическия сезон. На неформална сбирка в курорта „Свети Влас” на морето миналата събота (19.8.) почти цялото ръководство на партията без бившия лидер Мартин Димитров е обсъдило единна позиция за предстоящия Национален съвет на 11 септември. Повод за срещата е и провалилият се опит преди около месец в Габрово да бъде разцепена партията и под ново име „Синя платформа” да бъде възстановена Синята коалиция. Тогава 38 местни сини лидери и депутати, подкрепили неуспелия кандидат за лидер Ваньо Шарков, ръководени от евродепутата Надежда Михайлова,  сега Нейски, бистриха в местния хотел „Балкан” как да върнат старото статукво. Заради разногласия те обаче не успяха да организират новото движение. Основни играчи като депутата Шарков заявили, че нямат намерение да напускат партията и че имат шанс да спечелят битката вътре в СДС. Според тях силите били изравнени и нямало смисъл да се създава ново напрежение, след като до възстановяването на коалицията с ДСБ можело да се стигне и с гласовете на съвета.


Отговорът на синьото ръководство в „Св. Влас” е
също миролюбив


Новият лидер д-р Емил Кабаиванов няма да преследва заговорниците, въпреки че в устава има изрични клаузи, които дават възможност те да бъдат отстранени. В името на единството обаче няма да има лов на вещици. На „Раковски” 134 обмислят и да амнистират изключени заради нежеланието да работят за Синята коалиция партийни активисти. На 11 септември Кабаиванов ще представи новите политически цели на сините. Те няма да се отличават много от обявените в една от последните декларации, в която

недвусмислено се скъсва

с продължилия близо година и половина съюз с БСП в парламента срещу сродната Народна партия. Кабаиванов ще иска всички действия да групата сини депутати да бъдат съгласувани с него. (Макар че не е депутат, като лидер на партията той става и съпредседател на парламентарната Синя коалиция до края на това Народно събрание.) Заради новите приоритети, някои от които вероятно няма да бъдат споделяни от ДСБ, новият син лидер ще изисква неговите депутати да имат свои позиции. Една от целите е


да се развива сътрудничество с ГЕРБ


за да може максимално да се попречи на БСП да се върне отново във властта. По една или друга причина предишният председател Мартин Димитров пречеше на този процес, въпреки някои договорки, които имаше с управляващите. Това, което със сигурност може да се каже, е, че сините вече няма да са опозиция  на управляващите. Другото, което е ясно, че повече няма да има изхвърляния като онова на Мартин за „златното ключе”, както и тайни договорки в червено-синята мъгла. СДС ще се върне към основните принципи на дясна партия с конкретни отговори на актуални въпроси като справяне с обедняването на хората, създаването на конкурентоспособна икономика, добро здравеопазване, образование и подобряване на пенсионната реформа. Всички позиции на сините ще бъдат предложени и за обсъждане с управляващите. Според сините досега от мнозинството са бойкотирали техните инициативи заради двойните стандарти, прилагани от ръководството на Синята коалиция.
На „Раковски” 134 имат да решават и редица кадрови въпроси. Почти е сигурно, че сегашният шеф на изборния щаб Борис Марков и главният секретар Константин Арабаджиев ще запазят постовете си. Оттам нататък обаче структурите ще са тези, които ще решат кои ще са техните местни лидери. Предстоят да се проведат отложените заради местните и президентски избори избори за нови ръководства.
В СДС имаше и предложение да се проведе национална конференция, която


да отмени с промени в устава вътрешните избори


и да консолидира партията около ръководството. Предполага се, че с този ход ще се намали максимално напрежението по подреждането на кандидатдепутатските листи. Надделяла е обаче тенденцията до парламентарните избори да се прилага сегашният устав, който дава възможност изборните нива да се решават от всички партийни членове.
Добрите намерения от срещата във „Св.Влас” са налице. Но дали те ще бъдат осъществени практически, зависи само от сините. Пред тях има много подводни камъни. Радетелите на криминалния преход със сигурност


ще продължат да разбиват десницата


когато тя не играе по техните правила. Единството на сините е твърде крехко. Идеята за ново дясно движение „Синя платформа” не е приключила, въпреки габровското фиаско на учредителите й. Няма никаква официална реакция и на ДСБ за тази идея. За разлика от СДС, които имат потенциални избиратели, на тях ще им трябват поне още тридесет хиляди гласа, за да може да преминат четирипроцентовата бариера. Това те не могат да направят самостоятелно, а само в коалиция. И тъй като правилата за коалициите ще бъдат променени в изборното законодателство, то това може да стане или под шапката на ДСБ, или под формата на ново движение. Но едва ли ръководството на останалата в Синята коалиция  ДСБ ще предприеме рискови партийни преформулирания. Което пък ще превърне в аутсайдери евентуалните отцепници от СДС. Затова и двете групи, които се бориха за лидерството на „Раковски” 134,  предпочитат да спрат броженията и да решат споровете с правилата на демокрацията. В противен случай полза ще има само Октоподът, защото ако разпадът вдясно продължи, сините ще останат извън борда на следващия парламент.