Общо показвания

понеделник, 7 март 2022 г.

ДЕЦАТА НА БЕЖАНЦИТЕ НЕЗАБАВНО В УЧИЛИЩЕ!

Образователният министър потвърди опасенията, че страната ни трябва незабавно да предприеме законодателни и административни мерки, за да може прииждащите бежанци от Украйна бързо да се адаптират у нас. В интервю по Нова тв той обясни, че „докато тези хора не подадат документи за статут на бежанец или търсещ убежище, те са със статут на турист. Във всеки един момент могат да подадат молба за промяна на статута. След това се извършва проверка от службите и после те могат да подадат молба децата им да бъдат включени в училище или детски градини.”

Излиза, че от една страна министерството има желание децата да се интегрират, но от друга
“докато това не стане, деца няма да влязат в училище", обяснява министърът. Същото се отнася и за здравния ваксинационен календар на децата, който не бил като нашия. По този въпрос дори още не са започнали да работят от здравното министерство, но до една седмица щели да решат. Трябвало да се мисли и за здравето на българските деца, които можело да се заразят от украинските...
Няма да коментираме такива евтини оправдания, гарнирани и с псевдопатриотизъм. В
Полша, където търсещите подслон са вече милион, първата работа на властите беше децата на емигрантите да бъдат изпратени на училище. Според техните специалисти психолози това било едно от най-важните условия бързо да бъде преодолян техния стрес. Защото ако родителите им можело да разберат какво се случва, то за децата преживяното било шокиращо, нямащо нищо общо с видеоигрите им.
Как така още в самото начало един вицепремиер от същото правителство прояви далновидност да се мисли в перспектива, предвид на обезлюдяването на страната ни и поиска по най-бързия начин в парламента да се променят закони, зе да се адаптират бързо бежанците, а сега изведнъж се оказва, че бюрокрацията е на път да победи. Дори Брюксел улесни нашето правителство като прие специална директива, за да може закрилата на украинците да се изрази не само в подслон, а и с включване в пазара на труда в цяла Европа.
И не на последно място, трябва да се помисли и за децата на хилядите руски граждани, живеещи постоянно в България и учещи в нашите училища. Има над 1500 щатни психолози, които трябва незабавно да се погрижат така, че да не станем свидетели на психотормоз, дори ексцесии и тези деца да станат невинни жертви на войната. Още повече, че скоро в училищата ще влязат и украински деца. Затова управляващите нека спрат с обясненията и да действат с подобаваща бързина. Мирът трябва да се възпитава, няма по подходящо място от училището за това.