Общо показвания

понеделник, 28 март 2022 г.

ЗАДКУЛИСНИ ЛИ СА МЕРАЦИТЕ ЗА БНБ!?

Уж започна да се появява светлина в тунела и новият шеф на БНБ можеше да бъде избран с гласовете на опозицията, заради конкуренцията между двамата кандидати, предложени от управляващите, но и тази възможност е на път да се провали. Най-вече заради многобройни интриги. Последната е от финансовия министър и вицепремиер Асен Василиев: "Г-н Каримански дълго време е работил в банки. Има противоречиви мнения за него в самата индустрия и в обществото”. Внушаването на репутационни съмнения за кандидата от ключова фигура в управлението на страната, която тясно ще взаимодейства с БНБ си е ясен знак за нежелание за бъдещо сътрудничество.

Бихме могли да се замислим доколко му прави чест на вицепремиера да прави такова изявление, като се има предвид, че има очевидна полза от дългогодишната работа на този кандидат в банковия сектор на страната ни, а длъжностите, които е заемал, не са били такива, че сега да бъдат обект на политически спекулации. По-скоро може да се приеме, че ударът под кръста е за да спечели подкрепяният от “Продължаваме промяната” кандидат.
Междувременно още един вицепремиер и лидер на БСП Корнелия Нинова също изрази несъгласие – но и за двете кандидатури. Според нея кандидатът за шеф на Националната банка не трябва да бъде политическо лице, а и двамата номинирани са партийно обвързани. Нещо повече, тя няма да се среща с тях, въпреки желанието им, освен това "било опасно шефът на БНБ да бъде избран с гласовете на опозицията" - знак, че това няма да се допусне.
Тези публично оповестени аргументи и евентуалното забавяне на избора, засилват съмненията за зле прикрити намерения да се обязди огромния масив от икономическа информация на БНБ, както и нейни други възможности за влияние. Затова нека попитаме защо шефът и да не бъде избран с гласове на опозицията. И няма ли такъв избор да е стъпка към търсенето на единство по национално отговорни въпроси. При това в момент на излишно напрежение между управляващи и опозиция, заради нощните арести на бившия премиер, неговият финансов министър и правителствената пиарка. Арест, завършил само за 24 часа и предизвикал много въпроси – най-вече за обвързаности и война, както между независимите власти, така и между отделни институции.
За съжаление, тази възможност най-вероятно ще бъде пропусната. И една от причините е, че отлагането ще е да се засилят противоречията в управляващото мнозинство. Дали е от глупост или от желание за повече власт поредното противоборство предстои да разберем. А тупането на топката и запазването на създаденото от бившите управляващи статукво е очевидно изгодно за тях. Е, как да не си мислят хората, че оставането на сегашния шеф на БНБ и преминаването към нов избор не е актуалния за обществеността проблем. Но това не е така.
Народът го е казал простичко: не отлагай днешната работа за утре. Цяла година управляващите служебни и сега редовно правителство се туткаха с Плана за възстановяване и развитие, докато други правителства получиха и изхарчиха полагаемите им се милиарди, сега започна войната и всичко стана по-сложно. Затова колкото по-бързо се избере нов шеф на БНБ, толкова по-лесно ще е решаването на всички икономически проблеми за страната ни.