Общо показвания

четвъртък, 10 март 2022 г.

УПРАВЛЯВАЩИТЕ - ОТ ДУМИ КЪМ ДЕЛА

Най-лесно се намират оправдания за несвършена работа. Ясно е, популистките хватки “тежко наследство” и “трябва ни време”, за да се ориентираме, вече не вървят. Изобщо не искаме да чуваме и новите мантри ”войната ни изненада” и “санкциите – също”. С изключение на Съвета по национална сигурност при президента, където уж всички бяха единни какво трябва да се свърши, в последните дни ставаме свидетели на засилващи се противоречия между отделните власти и институции. Разноговоренето се превръща в чудесно поле за спекулации, предизвикващи паника – каквато бе с мимолетните засега опашки пред бензиностанциите и последната новина за очакваната тройна цена за бутилка олио.

Време е управляващите да преминат от думи към дела. А в парламента всички да се обединят за решаването на произтичащите от войната проблеми. Добре е, че кабинетът решава да изкупи зърно, за да осигури хляба, очаквано беше и бързото решаване на въпроси, свързани с подпомагането не само на украинските бежанци, но и на тези, които ги приютяват. Хубаво е, че най-голямата рафинерия в Бургас започва да пренастройва мощностите, така че да се преработва не само руски нефт, но и от други страни, каквото бе първоначалното и предназначение. Не е лошо, че премиерът ще отиде на място да види как се работи по завършването на газовата връзка с Гърция.
Но нека вече да виждаме резултати. А не зърнопроизводители, които не знаят на каква цена ще им бъде изкупено зърното, и което е тревожно – те се опасяват, че държавата няма подходящи складове, където да го съхранява, защото били в окаяно състояние. Не ни радват репортажи с мърморещи хотелиери и с объркани, не само от войната бежанци, но и от бюрократичните препятствия у нас. Искаме да видим техните деца в училище, както вече правят в Прага, където дори са отпечатали специални учебници за по-лесното им. адаптиране.
Интересно е, че в дневния ред на депутатите има съществени теми, като тази за компенсирането на небитовите клиенти на енергийния пазар, както и получамане на информация кога ще пристигнат партите по Плана за възстановяване и развитие на ЕС. Но тези теми се отлагат във времето. И вместо това ни хвърлят в пушилките със обещаните наши МиГ-ове и друго оръжие за Украйна, нелепо исканата оставка на шефа на НСО, заради няколко снежни топки и непочистено стълбище, както и ни занимават в парламента с черния печат, сложен от украинското правителство на лидера на “Възраждане” и привикването на ДАНС и Разузнавателната служба за обяснения по този повод.
В смутно време, когато за по голямата част от нашите сънародници същественият въпрос е как ще понесат следващия удар, така че да оцелеят, е необходимо овластените да се занимават с тяхното подпомагане чрез стабилизирането на държавата - да получат бързо обещаните милиарди по Европейския план, да търсят компенсации за бежанците, да получиме алтернативни доставки от газ, петрол и други суровини. Ясно е, че светът вече не е същия – политиците и обществеността ни трябва да се подготвят за новата реалност от всяващи паника хибридни атаки, посрещането на нови бежански потоци и готовността да понасяме удари заради солидарността ни с нашите съюзници от ЕС и НАТО.