Общо показвания

събота, 26 март 2022 г.

ИНСТИТУЦИОНАЛЕН И ПОЛИТИЧЕСКИ ХАОС

Слепи ли са политиците или така им изнася!? Защото едните обичат да ловят “риба в мътна вода”, а за другите “не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле”. То бива предпазливост и осукване, но стана срамно поведението им. Спонтанно организиралият се грандиозен митинг в София в подкрепа на украинския народ показа, че тези, за които са гласували трябва да спрат дрязгите помежду си, да престанат с оправданията и да направят това, което се очаква от тях. И най-вече да поемат отговорност. Кого успокоява финансовият вицепремиер като казва, че нищо не може да се изнесе без неговия подпис, а един оръжеен търговец – че от години страната ни не е изнесла за Русия и Украйна и едно войнишко копче. Нима не може да стане през трета страна, както се вижда от износа към страна, световен лидер в производството на оръжие, а и от руски видеа от войната, в които по маркировката на мунициите се разбира къде са произведени.

Крайно време е парламентът да гласува официлно тази военна подкрепа, а не от правителството да си измиват ръцете с бронежилетки и каски. А премиерът да изтегля за консултации българският посланик в Москва и се надявал руснаците да го сторят с техния в нашата страна. Президентът също да не открива топлата вода с изявления, че нямало да се ремонтират повече нашите мигове в Русия и че трябвало да вземем на лизинг втора употреба изстребители F-16. Само че това не става от днес за утре, нали трябва да има обучени летци, да има и персонал за поддръжката им. Нямаме нужда и от бомбастични изявления, че ще спрем доставки на руски газ, защото американските ни партньори взели решение да увеличат доставките на втечнен газ за Европа. Какво печелят управляващите като всеки ден гръмко ни съобщават, че едва ли не от другата седмица ще тръгне през новия интерконектор с Гърция азерския газ, и някак тихомълком обясняват, че по-рано от есента няма да се случи, а и въпросът с цената също вече не бил ясен.
И това не е всичко. Клинчът между МВР и прокуратурата е с неизвестен победител. Поне до май месец 2026 г., когато изтича мандата на главния прокурор. Шумният 24-часов арест на бившите премиер, финансов министър и пиар е на път отново да ни прати на избори. Но ще има ли полза от подобно безвремие!? Видяхме, че продължилите близо година служебни правителства донесоха полититически ползи само за участниците в тях и щети за техните гласоподаватели. Скок на цените, опашки за бензин, олио и свити сърца, в очакване на следващото житейско препятствие. И вместо с това да се занимават, в управляващата коалиция текат процеси на разцепление, заради постове и вътрешнопартийни битки.
Други, извън парламента - се готвят да ни залъжат с нови политически проекти. Един бивш премиер и наскоро уволнен като военен министър ще яхва политическата вълна, а бивша негова заместник министърка вече решава кой ще влезе и кой не в новото формирование. Е, някой от тези, които започнаха да шестват по площадите заради войната, дали ще гласува за хора, които говореха за неутралитет и наричаха войната “операция”. Или целта е да бъдат привлечени гласовете на онези, които преди Барак Обама да стане президент, оспорваха питането за лагерите в Сибир с ама “вие защо биете негрите”. Нима не се замислят, че само подклаждат съществуващите от зората на демокрацията безсмислени противоречия между различни “фили”!?
А какво да кажем за исканата от прокуратурата правна помощ, за да може най-после да бъде разпитан Васил Божков чрез видеовръзка. За такава настоява от години и друг беглец в Белград. С години държавното обвинение обясняваше, че не коментират изявления на обвиняеми лица, но след шумната видео пресконференция в сградата на “Нове Холдинг”, изведнъж се активизираха. Най-вероятно за поредното тупане на топката.
Ясно е, че този хаос не може да продължги дълго, но не може да роди и нищо, което да обнадежди потърпевшите данъкоплатци. Свидетели сме на поредния балон, който предстои да се спука. Но преди той да гръмне, нека политиците да се замислят дали това е най- подходящото решение или да се опитат със взаимни усилия, както ще се случи най-вероятно с избора на шеф на БНБ, да потърсят и да разчитат на това, което ги обединява помежду им, а не на това, което ги разделя.