Общо показвания

неделя, 28 март 2021 г.

С “Неволята” няма да привлечем туристи

 Намерението на абитуриенти да празнуват с балове в чужбина е стремеж на младите за отърсване от тягостната корона криза, но е предизвикателство към родния туристически бизнес и най-вече към управляващите пандемичната обстановка. Такива настроения има не само у нас, но и в чужбина. Например 200 туристи от Нидерландия ще заминат на експериментална седмична ваканция на остров Родос в Гърция. Те, обаче няма да могат да стигнат до плажа, ще си стоят затворени в рамките на хотела. Но и това, според бъдещите туристи не е малко, защото ще сменят обстановката.

У нас такава инициатива няма засега. Нека не чакаме “Неволята” да ни оправи. Вярно е, че има непредсказуемост за локдауните,  но не е решение късата писта на действия от страна на нашите хотелиери и ресторантьори, съсредоточена предимно в това какви компенсации трябва да получат и заплахи за бунт, ако не им се разреши да отворят, въпреки критичното напрежение в здравната ни система.

Има и още нещо, което би трябвало да накара туристическия ни бизнес да търси нови форми за привличане на туристи. Това е прогнозата, че повечето любими за българите дестинации за лятна почивка, се канят да отворят границите си за ваксинираните, което ще премахне натежаващото бюджета писиар тестване. То накара много българи миналото лято да се насочат към нашите курорти. Но тази година няма да е така.

Затова, колкото по-бързо родният туристически бизнес прояви гъвкавост и преди всичко иновативност, толкова по-добри шансове ще има бързо да си върнат загубите. Това, няма как да стане и без решителни действия от страна на държавата ни. Подпомогната, разбира се от разумното съдействие на всеки един от нас. Защото все още вървим след вируса, а неизвестните са много.