Общо показвания

петък, 26 март 2021 г.

И Остап Бендер си сложи касинка

Точно когато здравната система е на ръба, лекарите изнемогват, а нуждаещите се растат главоломно и често изпадат в паник атаки, изплува фамозният мошеник от романа на Илф и Петров. Мними лечители умело се възползват от суматохата и се домогват до незаслужени пари от уплашените заразени с коронавирус, като дават “консултации” в Мрежата.

Не случайно Лекарският съюз реагира и препоръча на пациентите, търсещи онлайн консултации да проверяват дали представящото се за медицинско лице е включено в регистъра на съюза. От съсловната организация са дали линк и проверката е лесно осъществима.

Някои може би ще сравни тези “лечители” с телефонните изнудвачи, които напоследък пооредяха, заради успешните операции по тяхното залавяне. Да, те си приличат, най-вече по наглостта на извършването им. Но и се отличават, мнимите медици рушат доверието към лекарите, тези, които жертват мило и драго за да спасяват животи. Затова е добре те да получат подобаващ отпор. 

И все пак нека не чакаме разследващите да погнат новоизлюпените лечители. Нали самият Остап Бендер е казал, че спасението на давещите се е дело на самите тях. Така че “чудодейни илачи” вероятно има и приказките за тях ги знаем още от “1001 нощ”, но в технологичната ера е добре да знаем още, че винаги можем да бъдем само на един клик разстояние от истината. И да се възползваме от него, особено в моменти като сегашната пандемия.