Общо показвания

вторник, 9 март 2021 г.

Хитрата сврака - с двата крака

Изведнъж на управляващите им светна, че няма да станем „Занзибарът“ на Европа, както предвещаваше един шеф на институт за оценки и анализи на туризма. „Пиянството“ от предизборното отваряне на кафенета, ресторанти, фитнеси, молове и учебни заведения, води до неизбежен колапс на здравната система, сочат последните данни. Но вместо да следват логиката, като начало, бе наложена забрана на плановите операции. И то с „конгениалния“ мотив, че така ще отворят места за ковид болни. Колко лесно може да се каже на черното бяло и на бялото черно. Но е абсурдно!

Нека тези, от които зависи здравната сигурност не си заравят като щрауси главите в пясъка!
От една страна спасяването на животите на две деца и един мъж при поредната донорска ситуация у нас е доказателство, че нуждаещите се ще бъдат обгрижени. Но от друга защо трябва да се спират планирани операции!? Много е трудно да се прецени дали те, ако бъдат отложени, положението им няма да се влоши и животът им да бъде поставен в риск…
Затова е най-добре решението да не се генерализира, а да се остави на преценката на самите лечебни заведения. Те вече имат достатъчно опит, отделили са ковид отделенията, могат да бъдат гъвкави и с разпределението на персонала в тях.
Освен това нека кажем направо – тутакси и намериха цаката и на тази забрана, като започнаха да превръщат плановите операции в спешни. Кому е нужно подобно надхитряне. В трета вълна сме, ситуацията става неудържима. И болните от ковид и другите пациенти са еднакво нуждаещи се. Лекарите не бива да бъдат превръщани въжеиграчи, още по-малко в брокери на животи. Тяхната работа е да лекуват. И не те, а тези, които направляват тяхната дейност, би следвало да им осигурят възможността да работят.
В продължение на година медиците доказаха защо трябва да бъде ценен техния труд. Затова не бива по никакъв начин да им се пречи да изпълняват задълженията си. А на тези, които си мислят, че с предизборни еквилибристики ще могат да надхитрят пандемията народът е казал: хитрата сврака с двата крака!